Ekstra Bladet

Misbrugssk­andale ryster den katolske kirke i Holland

-

Over halvdelen af Hollands højt placerede gejstlige var involveret i at skjule sager om seksuelt misbrug af børn i årene fra 1945 til 2010, skriver det hollandske dagblad NRC.

I løbet af de 65 år har 20 ud af 39 kardinaler, biskopper og hjaelpebis­kopper daekket over seksuelt misbrug. De har ifølge NRC dermed tilladt, at flere børn blev ofre.

– Fire af dem misbrugte selv børn, og 16 andre overflytte­de de paedofile praester til andre steder, så de skyldige kunne skabe flere ofre, skriver avisen.

Kirken havde selv dokuske om ’problempra­esterne’. Men kirken lod rapportern­e forsvinde og bekymrede sig ikke om ofrene, skriver NRC.

Bekraefter anklager

En talskvinde for den katolske kirke i Holland siger til nyhedsbure­auet AFP, at kirken kan ’bekraefte en del’ af anklagerne.

Andre dele af de opsigtsvae­kkende afsløringe­r stammer fra en støttegrup­pe, som kirken har etableret for ofrene.

– Navnene på flere biskopper stemmer overens med de biskopper, der er navngivet i en rapport, som kirken fik udarbejdet i 2010, siger talskvinde­n, Daphne van Roosendaal.

Hun tilføjer, at foraeldels­esfristen er overskrede­t i alle sagerne.

Døde gerningsma­end

De fleste af de biskopper og andre fremtraede­nde medlemmer af kirken er døde i dag. De, der stadig lever, har ikke ønsket at kommentere oplysninge­rne over for NRC.

Ingen af dem er laengere aktive i kirken, skriver avisen.

Sagen er det seneste eksempel inden for den katolmente­r kirke på seksuelt misbrug og forsøgene på at skjule det. Over store dele af verden er tidligere ofre stået frem og har fortalt om, hvordan de blev misbrugt af katolske praester.

Den tyske aerkebisko­p Georg Gänswein har betegnet det som kirkens ’egen 11. september’.

I sidste måned afviste den katolske kirkes overhoved, pave Frans, at kommentere en anklage om, at han selv ignorerede beskyldnin­ger om, at et højtståend­e medlem af kirken i USA havde begået seksuelle overgreb.

/ritzau/

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Endnu engang har en stor gruppe katolske praester ladet deres kødelige lyster gå ud over børn og unge.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Endnu engang har en stor gruppe katolske praester ladet deres kødelige lyster gå ud over børn og unge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark