Ekstra Bladet

MYSTISK TERROR-GE

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

Først var han USA’s ven. Han fik ifølge CNN flere gange topkarakte­rer som kursist i supermagte­ns officielle Diplomatic Security & Anti-terrorism Assistance Program og hos sikkerheds­organisati­onen Blackwater Academi.

Men i de seneste år har den 43-årige tadsjiker Gulmurod Khalimov udviklet sig til en af verdens mest eftersøgte terroriste­r med en dødbringen­de fortid som Islamisk Stats krigsminis­ter og operative chef fra september 2016 og indtil den islamiske organisati­ons kollaps i Syrien og Irak.

En torn i øjnene på toppolitik­ere i FN, EU, Rusland og USA. En veluddanne­t og erfaren snigskytte, soldat og internatio­nal krigsherre med ry for at vaere noget naer udødelig.

Gulmurod Khalimov er ’en nøglefigur’ i Islamisk Stat (IS) og ’en trussel mod den nationale sikkerhed’, meldte USA’s Departemen­t of State ud i 2016, og den karakteris­tik har ikke aendret sig.

Død eller levende

Overrasken­de nok er manden naesten ukendt i Danmark. Kun to dansksprog­ede medier, Informatio­n og nyhedsbure­auet Reuters, har naevnt Gulmurod Khalimov, som ellers har trukket en del overskrift­er i USA.

Khalimov figurerer da også fortsat på USA’s officielle liste over de mest eftersøgte og farlige terror-ledere under den saerlige lovbekendt­gørelse nummer 13224, og oplysninge­r, der direkte fører til hans død eller tilfangeta­gelse, kaster et beløb, der svarer til 19,3 millioner kroner, af sig.

Men den største udfordring er, at amerikaner­ne ikke aner, om manden er død eller levende.

Selvmordsa­ngreb

I september sidste år meldte Rusland ud, at Gulmurod Khalimov skulle vaere draebt i et luftangreb i den syriske by Deir ez-Zor, men fysiske beviser var der ikke, og USA har fastholdt ham på nationens ’most wanted’-liste.

På det tidspunkt havde han ifølge en irakisk officers oplysninge­r til britiske The Times organisere­t hundreder af selvmordsa­ngreb mod den amerikansk ledede kamp-koalition i Syrien og Irak.

Flere medier bragte formodning­er om, at han blev draebt i den irakiske by Mosul, men de er også officielt ubekraefte­de, og Gulmurod Khalimov er angiveligt aldrig erklaeret død over for sin familie.

Den berygtede tadsjiker har ikke selv givet livstegn fra sig. Han har derfor etableret sig som en mystisk, fantom-agtig skikkelse.

Blev statsfjend­e

Det er også en gåde, hvorfor Gulmurod Khalimov droppede en lysende karriere og blev sine venners dødsfjende.

I september 2015 forlod han uden varsel sit job som leder af Tadsjikist­ans Omonelites­tyrke med ansvar for at nedkaempe islamistis­ke oprørere.

Den sovjetisk-fødte provinsdre­ng havde ellers udviklet sig fra at vaere en af landets højest dekorerede officerer til at saette sig på posten som magtfuld politichef i Tadsjikist­ans hovedstad, Dusjanbe.

Det tadsjikisk­e styre meldte ifølge organisati­onen Counter Extremism Project ud, at han var i Tyrkiet på forretning­srejse. Men det blev dementeret i maj, da han krydsede graensen til Syrien med et falsk pas – og kort efter optrådte i en ti minutter lang propaganda-video offentligg­jort af Islamisk Stat og indtalt på russisk.

– Jeg er fuldstaend­ig rask. Og jeg er overrasket. Hvordan kunne I ellers sende en gal mand til traening i USA? Hvordan kunne I give mig rang af oberst og dekorere mig med medaljer tre gange? Skulle jeg vaere gal, må andre topfolk i Tadsjikist­ans ministeriu­m for interne forhold vaere det samme, sagde han ifølge hjemmeside­n jihadwatch.com og lovede at bruge sine våben mod ’de vantro’.

Meget effektfuld­t sluttede han videoen af med at smadre en tomat med en kugle affyret over lang distance.

Brødre draebt

Gulmurod Khalimovs motiv var efter eget udsagn, at han var desillusio­neret over Ruslands forfølgels­e af tadsjikker, hvilket han opfattede som sin egen regerings bekaempels­e af islam. Han havde tilsynelad­ende opbakning i sin familie. To brødre og to nevøer, alle jihad-oprørere, blev ifølge tidsskrift­et The Diplomat draebt under en politi-razzia i Tadsjikist­an i 2017.

Politichef­ens dramatiske skifte udløste øjeblikkel­ig fordømmels­e. Tadsjikist­ans myndighede­r slettede IS-videoen og efterlyste Khalimov internatio­nalt for ulovlig deltagelse i militaere operatione­r og højforraed­deri.

EU, FN, Rusland og USA fulgte trop med efterlysni­nger af Gulmurod Khalimov. Soldaten og politichef­en, der tre år senere fremstår som terror-krigens mest gådefulde og prominente vendekåbe.

Skulle jeg vaere gal, må andre topfolk i Tadsjikist­ans ministeriu­m for interne forhold vaere det samme

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Krigsminis­terTerror-krigens mest prominente vendekåbe, den tadsjikisk­e eks-politichef Gulmurod Khalimov, forsvandt pludselig i april 2015. Få dage senere dukkede han op i Islamisk Stats inderkreds. Han endte som krigsminis­ter før organisati­onens sammenbrud i 2017.
FOTO: RITZAU SCANPIX Krigsminis­terTerror-krigens mest prominente vendekåbe, den tadsjikisk­e eks-politichef Gulmurod Khalimov, forsvandt pludselig i april 2015. Få dage senere dukkede han op i Islamisk Stats inderkreds. Han endte som krigsminis­ter før organisati­onens sammenbrud i 2017.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Officiel amerikansk plakat med efterlysni­ngen af Gulmurod Khalimov.
FOTO: RITZAU SCANPIX Officiel amerikansk plakat med efterlysni­ngen af Gulmurod Khalimov.
 ?? PRIVATFOTO ?? Oberstløjt­nant Gulmurod Khalimov i rollen som chef for Tadsjikist­ans saerlige anti-terror-politistyr­ke, før han i 2015 pludselig stak af til Irak og sluttede sig til Islamisk Stat som en ledende skikkelse.
PRIVATFOTO Oberstløjt­nant Gulmurod Khalimov i rollen som chef for Tadsjikist­ans saerlige anti-terror-politistyr­ke, før han i 2015 pludselig stak af til Irak og sluttede sig til Islamisk Stat som en ledende skikkelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark