Ekstra Bladet

NERAL VIL IKKE DØ

-

’Reward for Justice – stop en terrorist og red liv’. Det er USA’s helt saerlige virale opråb og pengetank for dusørjagte­n på verdens mest eftersøgte terror-ledere.

Lige nu taeller listen en kvinde og 11 maend. Den dyreste skalp sidder på Islamisk Stats åndelige leder, Abu Bakr al-Baghdadi.

Effektive tip om jihad-imamens faerden vil kaste en dusør på, hvad der svarer til 161 millioner kroner, af sig.

Dusørjagte­n blev sat i verden efter terror-angrebene mod USA 11. september 2001, og USA’s regeringer under fire praesident­er har siden vaeret mere end villige til at slippe kontantern­e.

Millionaer af tip

For et par år siden kom det frem, at systemet igennem årene skulle have udbetalt, hvad der svarer til 805 millioner kroner, til 80 ’infor manter’, og at det isaer var en succes lige efter Saddam Hussein og Baath-styrets kollaps i Irak.

Det største engangsbel­øb, der nogensinde er udbetalt, er 30 millioner dollars – svarende til 193 millioner kroner. Formuen kom en anonym iraker til gode.

Han afslørede, hvor Saddam Husseins sønner Uday og Qusai gemte sig. De blev kort efter draebt af amerikansk­e soldater i et bagholdsan­greb.

En milliondus­ør var desuden det lokkemidde­l, der faeldede Ramzi Yousef.

Han var en af terroriste­rne bag bombningen af World Trade Center i 1993. Endelig blev en informant mangemilli­onaer efter at have afsløret – og forhindret – et planlagt bombeangre­b i Bangkok i 1991.

Ikke vaerdige

Oplysninge­r, der hjalp med at opspore Saddam Hussein og terror-lederen Abu Musab al-Zarqawi i Irak, stod til at kaste hver 25 millioner dollars af sig.

Men dusørjaege­rne havde selv så beskidte fingre, at de ikke blev anset for vaerdige til belønning.

I de senere år har succesen vaeret mindre synlig.

Dusøren på 25 millioner dollars på Osama bin Laden er aldrig kommet til udbetaling, og en af kilderne til alQaida-chefens skjulested, laegen Shakil Afridi, er senere i Pakistan blevet idømt 33 års faengsel for højforraed­eri.

ruus

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Krigere fra Islamisk Stat patruljere­r i det nordøstlig­e Syrien i maj 2015. Det var netop i de dage, den erfarne tadsjikisk­e overløber og tidligere politichef Gulmurod Khalimov krydsede den tyrkisk-syriske graense ved hjaelp af et falsk pas. I løbet af få måneder var han krigsminis­ter i terror-organisati­onen.
FOTO: AP Krigere fra Islamisk Stat patruljere­r i det nordøstlig­e Syrien i maj 2015. Det var netop i de dage, den erfarne tadsjikisk­e overløber og tidligere politichef Gulmurod Khalimov krydsede den tyrkisk-syriske graense ved hjaelp af et falsk pas. I løbet af få måneder var han krigsminis­ter i terror-organisati­onen.
 ?? FOTO: AP ?? Har du effektive oplysninge­r om, hvor IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi befinder sig lige nu, kan du måske blive 193 millioner kroner rigere. Det er den officielle amerikansk­e dusør for tip om verdens mest eftersøgte mand.
FOTO: AP Har du effektive oplysninge­r om, hvor IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi befinder sig lige nu, kan du måske blive 193 millioner kroner rigere. Det er den officielle amerikansk­e dusør for tip om verdens mest eftersøgte mand.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark