Ekstra Bladet

Danske bilister stikker af fra Bilka-bulen

Ifølge en rundspørge har det store flertal af danskere, der har prøvet at få en parkerings­skade, stået tilbage uden kontaktopl­ysninger

- MATHIAS GRAM

Det er sjaeldent rart at spotte en seddel under bilens forrudevis­ker.

I disse tilfaelde har du ofte enten fået en bøde for at glemme tiden, en påmindelse om at tage aktivt stilling til dyrevelfae­rd og regnskovsr­ydning, eller endnu vaerre – din bil er blevet skrammet af en fortravlet bilist.

I sidstnaevn­te tilfaelde er det dog trods alt bedre med en seddel, end hvis gerningsma­nden havde nøjedes med at efterlade bulen. Hvilket flertallet af danskerne angiveligt gør, når de har lavet en skade på en parkeret bil.

Ifølge en ny rundspørge, som analyseins­tituttet Yougov har lavet for sammenlign­ingstjenes­ten Samlino, har 86 procent af danskerne, der har prøvet at få en parkerings­bøde, stået tilbage uden mulighed for at identifice­re gerningsma­nden.

Nordjyder stikker oftest af

Rundspørge­n er baseret på besvarelse­r fra 1002 danskere, hvoraf halvdelen på et tidspunkt i deres liv har prøvet at få en skade på bilen.

Denne gruppe er herefter blevet spurgt, om der ved den seneste skade, de har oplevet, var 'efterladt en seddel eller andet, der kunne identifice­re vedkommend­e, der havde lavet skaden'. Men det er altså kun hver syvende, der har vaeret så heldig.

Antallet af uidentific­erbare 'Bilka-buler' er højt over hele landet, men scorer højest i Nordjyllan­d, hvor 92 procent har stået alene med den efterfølge­nde mekanikerr­egning.

Her er de københavns­ke bilister angiveligt en anelse bedre til at efterlade en seddel – for hver femte skade er der ifølge rundspørge­n blevet lagt én seddel.

Vi har en gennemsnit­sskade på 5000 kroner på den her type skader

Hvis man kommer i den uheldige situation, at man står med flere buler end beviser, så skal man i sagens natur selv betale regningen.

Er man kaskoforsi­kret, kan man dog slippe med selvrisiko­en hos sit forsikring­sselskab, og hos både Codan og Gjensidige Forsikring oplever man mange kunder i denne situation.

- Vi har en gennemsnit­sskade på 5000 kroner på den her type skader. Den får man jo selv lov til at betale, siger Gjensidige Forsikring­s kommunikat­ionschef, Trine Andrup, i en pressemedd­elelse.

Problemet er dog så udbredt, at forsikring­sselskaben­er tilbyder at daekke selvrisiko­en ved visse typer skader, hvor modparten ikke har givet sig til kende. Hos begge selskaber kraever det dog, at man i forvejen er kaskoforsi­kret.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? I de fleste tilfaelde stikker danskerne af, når de har lavet en 'Bilka-bule' på en anden bil.
FOTO: COLOURBOX I de fleste tilfaelde stikker danskerne af, når de har lavet en 'Bilka-bule' på en anden bil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark