Ekstra Bladet

HARDCORE OFFROADER HAR FÅET ET SKUD KOMFORT

Til naeste år er Jeep Wrangler klar i en ny udgave. Jeep har heldigvis holdt fast i essensen af den klassiske model, men har tilføjet mere komfort

- JENS HØY

ØSTRIG (Ekstra Bladet Biler): Det er svaert at aendre en bil med succes. Og endnu mere komplicere­t, hvis bilen samtidig er et ikon med fans over hele kloden, som elsker produktet for historien og de finurlige detaljer.

Jeep Wrangler er sådan et køretøj, som alle har en mening om, og som er elsket for sine rå evner i terraenet og for sit cool udseende i storbyen. Men nu sker det alligevel: Til naeste år er Jeep Wrangler klar i en 100 procent ny version.

Vi er taget til Østrig for at maerke den nye Jeep. Lige nu sidder jeg bag rattet og skuer ud over en kabine, som har taget det bedste fra det klassiske Jeep-interiør og drysset moderne teknologi henover. Og så selvfølgel­ig lidt humor i form af store ikoner på eksempelvi­s det arsenal af knapper og håndtag, der styrer bilens firehjulst­raek.

Bilen er en Jeep Wrangler Rubicon, en saerligt rå version af Wrangler, der er designet til offroad.

Den blidere udgave hedder altid blot Jeep Wrangler, men er alligevel så sej i junglen, at stort set intet moderne 4x4-køretøj kan følge den gennem mudder, over klipper og hvad ruten ellers praesenter­er bilen for.

Mere human på asfalt

Lige nu handler det ikke om at kravle gennem et mudderhul eller op ad en fedtet bjergside. Nej, det drejer sig om at finde ud af, om den lidt mere moderne undervogn er til at holde ud at køre med på asfalt.

Det korte svar er, at Jeep Wrangler både med rigtige terraendae­k og mere normal daekmonter­ing er blevet lidt mere human på asfalt.

Det betyder dog ikke, at bilen på nogen måde tilbyder noget, der minder om den komfort, man kan få i eksempelvi­s en Range Rover på asfalt, men det har heller ikke vaeret målet med aendringer­ne i undervogne­n. Jeep Wrangler skal stadig vaere køretøjet for entusiaste­r, og det holder Jeep klogeligt fast i.

Jeep Wrangler vil som i dag kunne fås med enten tre eller fem døre. Den tredørs model hedder blot Wrangler, mens navnet er Jeep Wrangler Unlimited med fem døre.

Versionen med tre døre har kortere akselafsta­nd og er derfor bedst egnet til kørsel udenfor asfalten.

Som altid helt stiv

Jeep Wrangler har stadig helt stiv og separat chassisram­me samt stive aksler. Det er den bedste teknik til terraenkør­sel og så solidt, at bilen kan haenge med blot ét enkelt hjul, mens resten af hjulene naesten flagrer i luften.

Mulighed for permanent firehjulst­raek er naturligvi­s en del af Jeep-oplevelsen, og reduktions­gear med mulighed for at låse centerdiff­erentialet er standard.

I Rubicon er der også mulighed for at låse forreste og bagerste differenti­ale, og den barske model leveres på rigtige terraendae­k som standard.

Det er dem, vi kører på lige nu, og selv om bilen er lidt mere komfortabe­l end den gamle version, så vibrerer hele bilen, og de grove daek sender kaskader af offroadfor­nemmelse ind i kabinen.

Jeep Wrangler er helt tro mod den oprindelig­e version, så selvfølgel­ig kan dørene afmonteres, og forruden laegges fremover.

Jeep Wrangler skal stadig vaere køretøjet for entusiaste­r, og det holder Jeep klogeligt fast i

Wrangler er blevet lidt mere human på asfalt

Du kan også spule hele bilen indvendig med haveslange­n, for selv de trykfølsom­me skaerme og alle knapper tåler vand. Se, det er teknik, der er skabt til at blive brugt og ikke blot noget, som skal se smart ud hjemme på villavejen.

Wrangler leveres enten med hardtop eller med kaleche af den klassiske slags uden ret meget isolering. Den er støjende at køre med, men den slags ved Jeep-folket, og de elsker alligevel køretøjet, der ikke rigtig har nogen konkurrent­er.

Det skulle da lige vaere Mercedes G-Klasse, der netop er blevet fornyet, men som koster cirka det dobbelte af en Jeep Wrangler. Senere kommer Suzuki med en ny Jimny, der nok ikke helt kan måle sig teknisk med en Jeep, men som med garanti bliver meget billigere.

Der er endnu lang tid til, at bilen kommer, men den danske importør vurderer, at den billigste Jeep Wrangler kommer til at koste cirka 850.000 kroner som tredørs.

På det europaeisk­e marked vil Jeep Wrangler blive leveret med enten 2,2-liters diesel eller 2,0-liters benzinmoto­r. På andre markeder kan Wrangler også leveres med V6-diesel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark