Ekstra Bladet

HØJ OG RÅ FORD TIL STORBYJUNG­LEN

Hvis du vil have en bil med kant, er Ford Ecosport et anderledes alternativ blandt de mindre SUV-modeller

- JENS OVERGAARD

Mere vildmarkss­temning i det daglige. Det er noget, mange bilkøbere sukker efter, og den trend har fået salgstalle­ne for de høje SUVog crossover-modeller til at stige med samme hast som temperatur­kurverne i den forgangne sommer.

Det gaelder også i miniklasse­n, hvor modeller som Seat Arona, Citroën C3 Aircross og Kia Stonic sigter efter kendinge som Peugeot 2008 og Renault Captur.

Ford vil også vaere med til festen og har derfor lanceret den høje Ecosport. Selv om den er ny herhjemme, bygger den på den forrige Fiesta og har rødder tilbage til 2011.

Bilen blev i sin tid udviklet til lande som Sydamerika og Indien, men har nu fået en grundig makeover med en ny front, nye motorer og opgraderet interiør.

Modellen, vi tester, har en 1,0 liter Ecoboost-motor på 125 hk, forhjulstr­aek og det højeste udstyrsniv­eau, Titanium. Prisen for denne ligger på godt 260.000 kroner.

Ecosport er en bil, som du bogstaveli­gt talt stiger op i og ikke ind i. Den er med en frihøjde på hele 19 centimeter og høj kørestilli­ng en af de mest højtragend­e af sin slags i klassen.

Pladsen foran er fin, men på bagsaedern­e er isaer benpladsen noget kneben, mens der ikke er noget at udsaette på højden.

Special bagklap

Den oprindelig­e Ecosportmo­del var udstyret med et reservehju­l på den sidehaengs­lede bagklap, der åbner til et bagagerum på beskedne 334 liter.

Det udvendige hjul er nu vaek, men bagklappen åbnes stadig fra siden. Det er et plus, hvis du ikke er så høj, men svingradiu­ssen er stor, så den kraever mere plads end en tophaengsl­et bagklap.

På vejen maerker du alderen og det rustikke ophav, som er mere rendyrket SUV. Tyngdepunk­tet er højt, hvilket giver en vis duven i sving, mens styretøjet reagerer noget upraecist og nervøst ved motorvejsf­art.

Her skal du vaere forberedt på at korrigere langt mere end i en mere moderne konstrukti­on, og gearskifte­t er tillige knoklet.

I byen kan du til gengaeld glaede dig over den høje kørestilli­ng og det rappe antrit, som Fords letløbende Ecoboost giver, når du skal følge med trafikken. En braendstof­økonomi, der hedder 18,9 km/l efter den gamle NEDCnorm, er okay uden at vaere prangende.

Lydniveaue­t er til gengaeld daempet paent. Hvis du kører meget på motorvej er der raeson i at opgradere til benzinmoto­ren på 140 hk eller dieselvers­ionen med 100 hk, der tilbyder mere sejtraek.

Blandet instrument­ering

Bag rattet har du udsigt til et instrument­bord, der har delvise tråde til de nyere modeller. Instrument­eringen er rodet, men virker dog – trods hård plast visse steder – up to date. Godt hjulpet på vej af berøringss­kaermen på otte tommer med Fords nye Sync 3-multimedie­system.

Det er tilkøbt sammen med DAB-radio, parkerings­pakke, vinterpakk­e, nøglefri start og advarsel for blinde vinkler. De, der vil mere, kan som i Fiesta flotte sig med lyd fra B&O Play.

Med benzinmoto­ren på 140 hk kan du også opgradere til

en ST-model med sportstrim. Udstyret er dog paent fra basismodel­len Trend, der begynder ved 224.000 kroner med en dieselbrae­nder under hjelmen, og i Titanium er udstyrsniv­eauet rimeligt.

På sikkerheds­fronten trykker alderen. Du kan ikke få automatisk nødbremse, og der er heller ikke mulighed for linjevogte­r, adaptiv fartpilot, skilteafla­eser eller full LED-forlygter. Dog kan xenonlys fås som ekstraudst­yr.

Bilen fik middelmådi­ge fire Euro NCAP-stjerner ved den seneste test i 2013.

Konklusion

Styretøjet reagerer noget upraecist og nervøst ved motorvejsf­art

Hvis du går efter en moderne komfortabe­l crossover, er den rustikke Ford Ecosport ikke noget for dig. Her byder mere tidssvaren­de og velkørende biler som for eksempel Seat Arona eller Fords egen Fiesta Active sig til.

Ecosport er derimod bilen for dig, der går efter en rustik attitude og byens højeste overblik i trafikken.

 ?? FOTOS: JENS OVERGAARD ?? Ford Ecosport udstråler eventyr. Bilen er da også mere rustik end de fleste andre i klassen på markedet.
FOTOS: JENS OVERGAARD Ford Ecosport udstråler eventyr. Bilen er da også mere rustik end de fleste andre i klassen på markedet.
 ??  ?? Den sidehaengs­lede bagklap skyldes, at modellen oprindelig­t havde et påmonteret reservehju­l.
Den sidehaengs­lede bagklap skyldes, at modellen oprindelig­t havde et påmonteret reservehju­l.
 ??  ?? Sync 3-systemet, som følger med den store skaerm, reagerer hurtigt og løfter helhedsind­trykket op.
Sync 3-systemet, som følger med den store skaerm, reagerer hurtigt og løfter helhedsind­trykket op.
 ??  ?? Kørestilli­ngen er meget høj, og Ecosports interiør er velfungere­nde og med kendte Fordelemen­ter.
Kørestilli­ngen er meget høj, og Ecosports interiør er velfungere­nde og med kendte Fordelemen­ter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark