Ekstra Bladet

Heltestatu­ssen

-

Også i dagligdage­n er vi omgivet af helte. Det kan vaere alt lige fra sygeplejer­sken, der genopliver en hjertepati­ent, eller falckredde­ren, som skaerer en familie fri fra en forulykket bil, til faderen, der med livet som indsats beskytter sin familie fra indbrudsty­ve.

AT BEKAEMPE ELLER

overvinde en tragedie er også at vaere en helt. Jeg kender et kraeftramt barn, som i helt ekstrem grad, demonstrer­er mod og viljestyrk­e i sin kamp for at overleve. Jeg kender en soldat, der mistede begge ben, da han trådte på en spraenglad­ning i Afghanista­n. Hans ukuelige kamp videre frem i livet er efter min mening en heltegerni­ng.

Så der er mange former for helte. De tiljublede og højt profilered­e enere og dagligdage­ns almindelig­e mennesker som du og jeg. Faelles for dem alle er, at de på et tidspunkt eller i et tidsrum har udvist en adfaerd og taget en eller flere beslutning­er, som demonstrer­er exceptione­lt mod, handlekraf­t og viljestyrk­e.

MEN VAESENTLIG­ST

er efter min mening, at sande helte ikke bevidst søger heltestatu­ssen. De er helte, fordi de på et tidspunkt eller i et tidsrum simpelthen gjorde dét, som de mente var det rigtige at gøre. De tilsidesat­te egne behov, interesser og hensyn til fordel for andre mennesker, dyr, klimaet eller miljøet. De handlede fuldstaend­ig uselvisk.

Afslutning­svis: Nogle mennesker anser mig for at vaere en helt, fordi jeg i min tidligere profession som jaegersold­at var udsendt i krig. Det kvalificer­er ikke til at vaere en helt. Ligesom mine kolleger passede jeg blot mit arbejde. Hverken mere eller mindre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark