Ekstra Bladet

Danskerne forbereder sig

-

Renten kan bare komme an. I hvert fald har mange danske boligejere allerede taget deres forholdsre­gler.

Det kan ses på, at stadig flere danskere vaelger at optage eller flytte deres boliggaeld over i lån med fast rente.

– Når folk i stigende omfang går over til fast rente, er det jo netop et udtryk for, at de forbereder sig på, at renten stiger, siger Jeppe Borre, chefanalyt­iker i Totalkredi­t.

Ser man på det samlede udlån, udgør fastforren­tede lån i dag 41 pct. For seks år siden var det kun 31 pct. Og der er ingen tvivl om, at andelen vil vokse yderligere, i takt med at flere og vaelger de sikre lån.

– I år har naesten to ud af tre i dag – 61 pct. – valgt lån med fast rente. Sidste år var det kun 53 pct., siger Jeppe Borre.

F5 er stadig et godt valg

Men du behøver ikke nødvendigv­is at hoppe helt over i et 30-årigt lån, hvis du vil sikre renten i laengere tid, understreg­er Jeppe Borre.

– Hvis du har et F1-lån, kan du også gå over i en F5’er. Det er ikke en fast rente forstået som et 30-årigt lån, men du sikrer renten i en periode på fem år. Fordelen ved det er, fordi der blot er tale om et såkaldt profilskif­te, at du sparer en masse omkostning­er i forhold til, at du laegger lånet helt om til en ny lånetype, som et 30-årigt fastrentel­ån vil vaere.

Det er altså en billigere måde at sikre sin rente i flere år.

– Ulempen er, at det ikke er i 30 år, og at du ikke skaerer noget af din restgaeld, når renten stiger, som du gør med et fastrentel­ån. Så der er både fordele og ulemper, siger Jeppe Borre.

Vi skifter lånetype

Og faktisk er der mange, der allerede er gået den vej.

I 2012 havde 45 pct. af alle et flekslån på højest et år – typisk en F1’er. I dag er det kun 27 pct. Samtidig er andelen med laengere flekslån steget fra 24 pct. til 32 pct. Lise Bloch, Østerbro:

– Det bekymrer mig ikke saerligt. Jeg har faktisk lige talt med min bankrådgiv­er, og det ser fint ud. Jeg har en meget lav rente på mit lån, siger Lise Bloch, som bor i andelslejl­ighed i København.

Hun mener, at det er forventeli­gt, at renten på et tidspunkt må begynde at stige.

– Men man kan jo ikke forvente andet. Renten har jo vaeret så lav i lang tid, at det jo må vende på et tidspunkt. Så jeg har faktisk ventet det. Jeg har luft i økonomien, så det går nok. Mange har fortsat af- Betal afdrag på lånet. dragsfrihe­d på deres lån. Men det kan vaere en god idé at udnytte de lave renter til at betale afdrag. Så får du også en mindre gaeld at forrente, når renterne stiger.

Gå dine forsikring­er, Trim din økonomi. abonnement­er, elregninge­r mv. igennem. Er der steder, du kan skaere ned, er der flere penge at stå imod med, når renten stiger.

Lås din rente, hvis du har Bind renten. flekslån og ikke kan tåle en rentestign­ing. I øjeblikket kan du binde renten i 30 år til en rente på ca. to pct. Du kan også nøjes med at binde den i fem år med et F5-lån. Benyt en rentestign­ing til at Skift bank. tjekke dine bankrenter. Du vil med stor sandsynlig­hed kunne finde en bank, hvor renten er lavere end den, du har i øjeblikket.

Afsaet mindst en månedsløn Opret en bufferkont­o. til uforudsete udgifter: Det kan vaere et dyrt tandlaegeb­esøg eller en ødelagt vaskemaski­ne. Gør det nu – ikke om et år eller to, når renten er steget.

Et budget giver dig overblik Lav et budget. over dit forbrug. Det er også lettere at saette penge til side, når du har et budget. Kilde: Økonom Hallgeir Kvadsheim

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark