Ekstra Bladet

Selv små jordskaelv kan gøre stor skade

- ANDREAS WENTOFT aw@eb.dk

Det var ren ’rock n' roll’, da et mindre jordskaelv ramte Midt- og Vestjyllan­d i går.

Jordskaelv­et, der varede syv til ti sekunder, er målt til 3.4 på Richterska­laen og var altså vaeret et mindre et af slagsen. Det har dog ikke afholdt områdets beboere fra at få sig lidt af en forskraekk­else, hvorfor flere af dem også ringede til politiet.

Trine Dahl-Jensen, der er seniorfors­ker i De Nationale Geologiske Undersøgel­ser for Danmark og Grønland, maner dog til besindighe­d.

– Danmark er bestemt ikke noget farligt land for jordskaelv.

– Hvor langt op skal vi på Richterska­laen, før man skal sikre reoler til vaeggene og så videre? jordskaelv skal have, før det gør skade. Det kommer meget mere an på, hvorhenne det sker. Man kan have et lille jordskaelv, der laver kaempe skade og vice versa.

– Et jordskaelv, der måles til fem-seks på Richterska­laen, kan forårsage store skader. Men jeg kender også eksempler på jordskaelv, der måles til over otte, som ikke har generet nogen mennesker overhovede­t, siger hun.

Et kaempe knaek

Når der er orkan-varsel, har befolkning­en mulighed for at købe forråd og måske barrikader­e svagheder i bygninger. Men den luksus kommer man aldrig til at have i forhold til jordskaelv.

– Man kan ikke forudsige jordskaelv. Vi kan kigge på, hvor der måske kan ske store rystelser. Men vi kan ikke finde et praecist tid og sted. Man kan forberede sig ved, at ens hus bliver bygget sådan, at det kan klare den slags rystelser, siger Trine Dahl-Jensen.

– Et jordskaelv er en helt anden type faenomen end en orkan. Hvis man forestille­r sig, at man samler en gren op og begynder at bøje den, så ved man, at den knaekker på et eller andet tidspunkt. Men du ved ikke, hvor, eller hvornår, den knaekker.

 ?? FOTO: HENNING BAGGER/RITZAU SCANPIX ?? Et mindre jordskaelv ramte Midt- og Vestjyllan­d i går formiddag.
FOTO: HENNING BAGGER/RITZAU SCANPIX Et mindre jordskaelv ramte Midt- og Vestjyllan­d i går formiddag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark