Ekstra Bladet

VIL SAETTE PROP I DANSK RIGMANDS OPKØB AF JORD

- PETER JEPPESEN pej@eb.dk

Hvis det står til parlamenta­rikeren Andy Wightman, skal der saettes en stopper for, at rigmaend som danske Anders Holch Povlsen kan købe mere jord i det skotske højland.

Gennem en årraekke har Bestseller-milliardae­ren Anders Holch Povlsen med opkøb på opkøb ifølge Forbes opnået titlen som den største private jordbesidd­er i Skotland. Men medmindre han flytter til Skotland, skal der saettes en stopper for, at han kan købe sig til førsteplad­sen, hvis det står til politikere­n.

Til Ekstra Bladet fortaeller parlamenta­rikeren fra partiet Skotlands grønne parti, at han ønsker, at jordbesidd­ere skal bo på det jord, der bliver købt.

Jorden ejes af ganske få

– Det ville ikke vaere et problem, hvis jorden var ejet af en masse mennesker, men som det er, er jorden ejet af et lille antal personer, og de folk laver vigtige beslutning­er om jorden og dens fremtid. Derfor er det vigtigt, at de er ansvarlige, og den bedste måde at vaere ansvarlig på er ved at bo på jorden, siger han.

Andy Wightman understreg­er dog, at en sådan regel skal gaelde fremadrett­et, og dermed bliver der ikke tale om, at eksempelvi­s Anders Holch Povlsen får frataget sine jordbesidd­elser under tvang.

Intet problem for Holch

På spørgsmåle­t om hvorfor det er et problem, at eksempelvi­s Anders Holch Povlsen ejer så meget jord i Skotland, svarer politikere­n:

– Jeg har ikke nogen problemer med hr. Povlsen. Jeg har aldrig mødt ham. Så vidt jeg ved, gør han det godt.

– Men der bør vaere nogle regler, som gør, at flest mulige har mulighed for at have noget af landet. Og hvis du tillader, at der er et internatio­nalt frit marked, hvor alle kan komme og købe land, betyder det, at antallet af landbesidd­ere bliver koncentrer­et til et fåtal, siger Andy Wightman.

Jeg har ikke nogen problemer med hr. Povlsen. Jeg har aldrig mødt ham

Det ville ikke vaere et problem, hvis jorden var ejet af en masse mennesker

Kåret som konge

Anders Holch Povlsen bor på godset Constantin­sborg naer Aarhus, og dermed bliver han ramt af loven, ifald den traeder i kraft. Forslaget kommer i forbindels­e med ’Festival for Politik’, der bliver afholdt i Edinburgh i oktober. Der er dog endnu ikke meldinger om, at forslaget har flertal. De grønne har seks mandater ud af parlamente­ts 129 saeder.

 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS FOTO: JAN SOMMER ?? Anders Holch Povlsen har enorme jordbesidd­elser i Skotland. Her er det hans slot Aldourie Castle.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS FOTO: JAN SOMMER Anders Holch Povlsen har enorme jordbesidd­elser i Skotland. Her er det hans slot Aldourie Castle.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark