Ekstra Bladet

DIVAENS GÅDEFULDE HITSANG

Sangerinde­n Bobbie Gentry skrev dyster klassiker og slukkede rampelyset

- THOMAS TREO

Bobbie Gentry

The Girl from Chickasaw County: The Complete Capitol Masters (Capitol/Universal). Ude på fredag

BBBB

I sommeren 1967 sendte Bobbie Gentry en af musikhisto­riens mest mytiske sange ind på førsteplad­sen af den amerikansk­e hitliste.

Hendes døsigt svajende selvmordsb­allade ’Ode to Billie Joe’ var den gådefulde historie om vild, ung kaerlighed og drengen Billie Joe McAllister, der sprang i døden fra Tallahatch­ie Bridge.

Gentrys egen historie er naesten lige så bemaerkels­esvaerdig.

Kultikonet fra Mississipp­i skrev som en af de allerførst­e sangerinde­r selv størstedel­en af sit materiale, men efter mellem 1967 og 1971 at have udsendt en stribe pikante og kvalitetsm­aessigt noget svingende skiver med country, soul, folk og pop forsvandt hun fra rampelyset.

Sydens sump

Gentrys syv studiealbu­m samles nu i mammutudgi­velsen ’The Girl from Chickasaw County: The Complete Capitol Masters’, der desuden indeholder hele 75 hidtil ikke offentligg­jorde indspilnin­ger.

Hverken en pudsig ’Fool on the Hill’ på japansk eller sydstatsdi­vaens skrinlagte jazzplade er dog åbenbaring­er, men på Gentrys bedste numre, der er tilgaengel­ige på diverse ’best of ’-kollektion­er, som bør daekke alle andre end nørders behov, er hun en exceptione­l skaebnefor­taeller.

’Ode to Billie Joe’ er hendes ubestridte mestervaer­k, men Gentry mestrede flere stilarter, og med vanlig sans for at stikke stilettern­e dybt i sydens sump, så er ugenert struttende ’Mississipp­i Delta’ noget af det mest badass og funky, man kan opdrive på to ben.

Rustik sødme

Sangerinde­n udstyrede sin rustikke sødme med en fraek og flabet tone, der ikke er til at tage fejl af på erotiske ’He Made a Woman Out of Me’, som er mere lummer end Alabama i august.

Der er høj luftfugtig­hed i flere af stjernestu­nderne i Gentrys varmblodig­e univers, hvor hun trak på sin erfaring med armod og desperatio­n i 1950’ernes landlige Mississipp­i på isaer den opsigtsvae­kkende personskil­dring ’Fancy’.

I nummeret bruger en dødssyg moder sine sidste skillinger på en rød kjole til datteren, der sendes ud i verden med en formaning om at finde en rig mand, og snart har Fancy både et palae i Georgia og en lejlighed i New York.

’You know I mighta been born just plain white trash, but Fancy was my name’, synger Gentry i en sang, der er mere end en anelse selvbiogra­fisk.

Trak sig tilbage

Som 25-årig giftede hun sig i 1969 med den 33 år aeldre casinomogu­l William F. Harrah. De blev skilt efter fem måneder.

Gentrys andet aegteskab med forretning­smanden Thomas R. Toutant holdt mindre end to år.

Erotiske ’He Made a Woman Out of Me’ er mere lummer end Alabama i august

 ?? FOTO: HULTON DEUTSCH/GETTY IMAGES ?? Bobbie Gentry med fødenavnet Roberta Lee Streeter sidst i 1960’erne – stjernen fra Mississipp­i er i dag 74.
FOTO: HULTON DEUTSCH/GETTY IMAGES Bobbie Gentry med fødenavnet Roberta Lee Streeter sidst i 1960’erne – stjernen fra Mississipp­i er i dag 74.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark