Ekstra Bladet

PÅ VEJ MOD BUNDEN AF EUROPAEISK FODBOLD

Planer for en ny klubturner­ing i UEFA-regi kan få store konsekvens­er for danske klubber

- KLAUS EGELUND GISLE THORSEN ege@eb.dk; gisle@eb.dk

Danske klubber kan drømme om Champions Leaguedelt­agelse, mens realistern­e sigter mod Europa League.

Sådan er det i dag. Fremtiden tegner sig anderledes dyster.

Efter European Club Associatio­n (ECA) tirsdag besluttede at gå videre i dialogen med UEFA om planer for en tredje internatio­nal klubturner­ing fra saesonen 2021/ 22, er der sat skub i en udvikling, der kan få kaempe konsekvens­er for de danske muligheder i Europa League.

Planerne betyder, at antallet af deltagere i Europa League-gruppespil­let skaeres voldsomt ned fra 48 til 32 hold.

Ekstra Bladet har kendskab til modeller for Europa League-kvalifikat­ionen, hvor danske hold, der ikke er mestre, blot vil have 2,5 procents chance for at nå gruppespil­let. Til sammenlign­ing giver samme modeller mere end ti procents chance i dag.

Med andre ord vil FC Københavns vej til Europa League over Atalanta i fremtiden virke overkommel­ig sammenlign­et med det, der venter.

Tredjerang­sturnering

Det betyder, at danske hold må indstille sig på, at den internatio­nale aere skal forsvares i den tredje – og nyopretted­e turnering – en tredjerang­s-turnering, der økonomisk set slet ikke vil vaere så attraktiv som Europa League.

Og prestigen vil vaere overskueli­g.

– Vi er opmaerksom­me på de overvejels­er, der er i gang for fremtidens turneringe­r i Europa, siger direktør i Divisionsf­oreningen Claus Thomsen til Ekstra Bladet.

Han ønsker ikke at kommentere udsigterne til forringend­e muligheder for de danske hold i Europa.

– For os er det vigtigt, at de justeringe­r, der er undervejs, sker med afsaet i de nationale ligaer, siger Claus Thomsen, der understreg­er, at aendringer­ne endnu er på så tidligt et stadium, at han ikke vil give sin holdning til kende.

Flere pladser til de store

UEFA har imidlertid de seneste år gået markant efter at gøre de største klubber i Europa tilfredse. Således er antallet af direkte pladser i Champions League til de store nationer øget fra denne saeson.

Det har udløst stor utilfredsh­ed uden for den absolutte top, og det var ventet, at UEFA ville tage skridt til at komme utilfredsh­eden i møde.

Det sker så med dette initiativ, der sigter efter at give flere penge til de mindre nationer, men som konsekvens klemmer gruppen af lande og klubber, der befinder sig lige uden for den absolutte top.

Det ser ud til at ramme Danmark.

Antallet af deltagere i Europa Leaguegrup­pespillet skaeres voldsomt ned

Vi er opmaerksom­me på de overvejels­er, der er i gang for fremtidens turneringe­r

 ?? FOTO: LARS POULSEN ??
FOTO: LARS POULSEN
 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Direktør i Divisionsf­oreningen Claus Thomsen, mener at aendringer­ne i den europaeisk­e turnerings­struktur er på så tidligt et udviklings­stadium, at han endnu ikke vil give sin holdning til kende.
FOTO: LINDA JOHANSEN Direktør i Divisionsf­oreningen Claus Thomsen, mener at aendringer­ne i den europaeisk­e turnerings­struktur er på så tidligt et udviklings­stadium, at han endnu ikke vil give sin holdning til kende.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark