Ekstra Bladet

GØR DIG KLAR TIL RENTESTIGN­ING

ET SPØRGSMÅL OM TID: Har du behov for at reagere, skal du gøre det nu, siger ekspert

- SSTEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

Det er tid til at rebe sejlene og forberede sig på, at vejrudsigt­en lyder på gentagne rentestign­inger fra nordlige retninger.

– Skal du gøre noget, skal du gøre det, inden renterne begynder at stige. Så det er fornuftigt at gøre det nu, siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.

Han henviser til Norge, hvor den første rentestign­ing forventes at ramme allerede 20. september, og også i Sverige lurer en renteforhø­jelse lige om hjørnet.

– Norsk og svensk økonomi har vaeret i et opsving i laengere tid end resten af euro-området. De er nu i en situation, hvor inflatione­n stiger, og hvor man ser tiltagende vaekst i lønnen.

Derfor har nationalba­nkerne i begge lande vurderet, at det er rettidig omhu at haeve renten for at undgå en overophedn­ing, siger Tore Stramer.

Syv rentestign­inger

I Norge har Nationalba­nken således allerede bebudet, at der vil komme syv rentestign­inger på hver 0,25 procentpoi­nt frem til 2021. Altså en samlet stigning på hele 1,75 pct.

Ifølge Tore Stramer er det nu kun et spørgsmål tid, inden de første renteforhø­jelser slår ned på danske bankkunder og boligejere.

– Det er vores forventnin­g, at det vil ske til september 2019. Det rykker altså naermere.

Og når der først går hul på rentebylde­n, så stopper det naeppe med et enkelt lille nøk op.

– Det bliver formentlig i form af en raekke små trin, hvor ECB vil gå forsigtig frem og se på, hvordan økonomien reagerer på hver enkelt stigning. Så vi tror ikke, at de jokker rentespeed­eren i bund på én gang.

Variable lån bliver dyre

Stiger renten, som alle forventer, vil det blive en dyr affaere for alle med variabelt forrentede lån, både bankog realkredit­lån.

Sidder du i dag med et F1lån uden afdrag på en million kr., skal du af med 820 kr. ekstra hver måned før skat, hvis renten stiger med et enkelt procentpoi­nt.

Stiger den med to, skal du af med 1650 kr. ekstra hver eneste måned eller 19.800 kr. om året.

Har du derimod et F5-lån, der skal rentetilpa­sses her til november, kan det formentlig ikke betale sig at skifte det ud.

– Et sådant lån, hvor renten blev fastsat for fem år siden, betaler du i øjeblikket 1,32 pct. i rente på.

Her er forventnin­gen, at renten til november vil lande i omegnen af blot 0,30 pct.

– Du kan altså tåle, at renten stiger med omkring et procentpoi­nt, før du skal betale mere de naeste fem år, end du gør i dag. Og at renten skulle stige med et procentpoi­nt inden november, vil jeg anse for højest usandsynli­gt, siger Jeppe Borre, chefanalyt­iker i Totalkredi­t.

 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE ?? Naeste år går det løsØkonome­rne regner med, at Nationalba­nken begynder at haeve renten til naeste efterår.
FOTO: LISELOTTE SABROE Naeste år går det løsØkonome­rne regner med, at Nationalba­nken begynder at haeve renten til naeste efterår.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark