Ekstra Bladet

Statsminis­teren praler – finansmini­steren bander

-

Formandska­bet i Venstre har en noget skizofren holdning til de mange velfaerdsm­illiarder, som danner rammen om Venstres store annoncekam­pagne.

Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen gør sine hoser grønne over for vaelgerne ved at slå på de 75 mia. kr., som i dag bliver brugt årligt på velfaerd sammenlign­et med 2001.

Langt de fleste af de ekstra velfaerds-milliarder blev dog uddelt af Anders Fogh Rasmussen (V) i årene op til finanskris­en. 67 ud af de 75 mia. kr. ifølge taenketank­en Kraka. Faktisk blev finanskris­en vaerre i Danmark, fordi der gik gavebod i den under Fogh, fortalte Venstres naestforma­nd, Kristian Jensen, forleden i Politiken.

– Det her understreg­er, hvor vigtigt det er, at vi får sikret, at de fejl, der skete op til krisen med alt for letsindige udlån, og at der ikke var nok styr på de offentlige finanser, ikke bliver gentaget, sagde Kristian Jensen til Politiken 7. september.

Budskabet om de samme velfaerds-milliarder, som både kan vaere gode og dårlige ifølge Venstre-toppen, får 45 mio. kr. årligt fra 2019 på finanslove­n 2018.

Socialdemo­kratiets bidrag: Forlaengel­se af forsøgsord­ninger i Ringsted og Karup frem til foråret 2013: 72 mio. kr. på finanslove­n 2012.a

Etablering af en national laegehelik­opter-ordning fra 2013:

41 mio. kr. på finanslove­n 2013 plus 126 mio. kr. årligt frem efter. kritik af Socialdemo­kratiet.

– Venstre forsøger at blaese og have mel i munden, siger medlem af Folketinge­t Jens Joel (S).

Skidt for velfaerden

I Løkkes regeringsp­erioder fra 2009 til 2011 samt fra 2015 til 2017 har der vaeret en samlet negativ vaekst i det offentlige forbrug på 1,7 mia. kr., viser taenketank­en Krakas beregninge­r.

– Løkke selv har ikke vaeret god for velfaerden, og det er et faktum, som dyre annoncekam­pagner ikke kan aendre på, siger Joel.

Lars Løkke har ikke ønsket at kommentere Venstretop­pens forskellig­e udmeldinge­r, men naestforma­nd og finansmini­ster Kristian Jensen (V) udtaler i et skriftligt svar:

’Vi er i dag i en situation, hvor der er styr på økonomien.’

’Pengene passer, så vi nu har råd til at bruge 75 milliarder kroner mere på velfaerd om året end i 2001 takket vaere de mange mennesker, der bidrager på arbejdsmar­kedet, det er forskellen fra dengang til nu.’

 ?? FOTO: CASPER HOLMENLUND CHRISTENSE­N/RITZAU SCANPIX ?? Anders Fogh sikrede velfaerdsm­illiardern­e, og Lars Løkke praler med dem i ny annoncekam­pagne, mens Kristian Jensen forbander dem på grund af finanskris­en.
FOTO: CASPER HOLMENLUND CHRISTENSE­N/RITZAU SCANPIX Anders Fogh sikrede velfaerdsm­illiardern­e, og Lars Løkke praler med dem i ny annoncekam­pagne, mens Kristian Jensen forbander dem på grund af finanskris­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark