Ekstra Bladet

Jeg kunne vaere blevet kidnappet

I en ny bog taler Abdel Aziz Mahmoud åbent og aerligt med sin mor om sin seksualite­t og flugten fra Libanon

- LOUISE SVANE PEDERSEN FOTO: OLIVIA LOFTLUND lsp@eb.dk

FRA LIBANON TIL LAERKEVEJ: Normalt kender vi 58-årige Souad Taha som Abdel Aziz Mahmouds rummelige og forstående mor fra DR’s tvprogram ’Familien fra Laerkevej’.

Nu har 35-årige Abdel skubbet sin mor i forgrunden, så hun kan fortaelle hele sin historie om, hvordan den populaere tv-mor endte i Danmark i 1984.

34 år efter taler mor og søn ud om flugt fra krig, homoseksua­litet og mange af de andre svaere samtaler, som voksne børn kan have med deres foraeldre.

De mange samtaler er nu udkommet i bogen ’Fra Libanon til Laerkevej – samtaler vi aldrig har haft’, der er udgivet på Politikens Forlag.

Livsfarlig flugt

En af de svaere samtaler, som Abdel og hans mor har åbnet op for, er historien om dengang, da hun som 22-årig måtte flygte helt alene fra sin familie i Beirut i Libanon til Abu Dhabi, hvor hendes forlovede ventede.

Souad Taha var lige blevet forlovet med Abdels far, Hamad, i begyndelse­n af 80’erne. Dengang var Libanon, hvor de boede, ramt af krig og stridighed­er.

Familien, der oprindelig­t var fra Palaestina, frygtede for deres liv, da israelere havde invaderet deres nye hjemland.

Hamad nåede at flygte til Abu Dhabi, da israelerne gjorde deres indtog i Libanon i 1982.

Derfor besluttede Souads foraeldre, at den unge kvinde også skulle flygte, så hun kunne blive genforenet med Hamad.

Flugten var farlig, for hvis hun var blevet opdaget af de forkerte, kunne det have fået fatale konsekvens­er.

– Nogle gange har jeg taenkt på, om mine foraeldre overvejede, at jeg rent faktisk kunne blive kidnappet undervejs. Men det var ikke i deres tanker. De taenkte bare på, at jeg nok skulle klare flugten og komme frem til

Der er aldrig nogensinde nogen, der har spurgt til min flugt fra Beirut

Hamad, så vi kunne vaere sammen, fortaeller Souad Taha.

Har aldrig talt om det

Flugten fra Libanon har efterladt hende med tanken om, hvorvidt hun gjorde det rigtige.

Det har efterladt hende med dårlig samvittigh­ed over, at hun efterlod sine foraeldre og søskende tilbage Beirut.

– Jeg har aldrig talt med mine foraeldre om det. Da jeg endelig så dem igen efter mange år, var det for en kort periode, og der ville jeg ikke tale med dem om, hvorfor de sendte mig af sted. Vi skulle hygge os og have kvalitetst­id.

Det er ikke kun foraeldren­e, som Souad Taha aldrig i har fortalt om flugten eller tiden derefter. Ikke fordi lysten har manglet, men ingen har vist saerlig interesse for hendes fortaellin­g.

– Der er aldrig nogensinde nogen, der har spurgt til min flugt fra Beirut. Hverken mine foraeldre, søskende, børn eller venner. Men det er ikke noget, jeg har taenkt over før. En faerge med et stort antal mennesker om bord er kaentret på Victoriasø­en. Over 40 er foreløbig fundet døde, oplyser Tanzanias regering.

Det er kendt, at mange faerger på Victoria-søen ofte har alt for mange passagerer om bord. I 1996 døde over 800 mennesker, da faergen MV Bukba kaentrede på samme sø. Det var en af sidste århundrede­s største ulykker til søs i fredstid, skriver BBC.

 ??  ?? Abdel Aziz Mahmoud og hans mor, Souad Taha, har fået et endnu taettere bånd, efter at de har haft mange store, dybe og alvorlige samtaler med hinanden over et halvt år.
Abdel Aziz Mahmoud og hans mor, Souad Taha, har fået et endnu taettere bånd, efter at de har haft mange store, dybe og alvorlige samtaler med hinanden over et halvt år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark