Ekstra Bladet

DAVID MOD GOLIAT

-

DANSKE BANKS nu afgående direktør, Thomas F. Borgen, har sagt om banken, at den er ’en baerende søjle’ i det danske samfund. Og i den rolle er banken ’ansvarlig over for alle’.

DEN GIGANTISKE hvidvask-skandale afslører, hvor rungende indholdslø­se – for nu at formulere det paent – direktøren­s ord er.

Danske Bank føler kun et ansvar over for sig selv – det vil sige aktionaere­rne – og er fløjtende ligeglad med alle andre.

Det så vi under finanskris­en for ti år siden, hvor banken var i fuld gang med at spekulere Danmark ud over afgrunden. Og det ser vi nu.

BANKLEDELS­ENS skandaløse optraeden har fået selv de blå partier, der normalt ellers taler pengeinsti­tutternes sag, op i det røde felt.

Regeringen og et bredt flertal vil med en hvidvask-pakke bl.a. ottedoble bødestraff­en til banker, der medvirker til lyssky pengetrans­aktioner.

Danske Bank føler kun et ansvar over for sig selv

JAMEN, DET LYDER alt sammen meget fornuftigt. Men stramninge­n risikerer at blive et slag i luften, hvis der ikke saettes handling bag ordene i form af flere ressourcer til Bagmandspo­litiet (SØIK) og Finanstils­ynet, der blandt mange andre opgaver skal holde øje med, hvad pengeinsti­tutterne laver.

FOR SOM styrkeforh­oldet er i dag, har Finanstils­ynet på enhver måde rollen som David i kampen mod Goliat.

Tilsynet har eksempelvi­s blot en håndfuld eksperter i hvidvask. Danske Bank menes at have cirka 1000 medarbejde­re med forstand på reglerne. Tilsynet har et årsbudget på knap 350 mio. kr. Til sammenlign­ing har Danske Bank angiveligt betalt mindst 200 mio. kr. til advokatfir­maet Bruun & Hjejle for hvidvask-rapporten, der frikender topbossern­e for juridisk ansvar.

IFØLGE FINANSTILS­YNETS direktør, Jesper Berg, har Danske Bank flere gange direkte vildledt hans medarbejde­re.

Det aendrer ikke ved, at tilsynet har sovet i timen. Hvidvask-skandalen kunne vaere blevet opdaget allerede i 2007, hvis Finanstils­ynet havde laest en alarmerend­e rapport fra de estiske myndighede­r i stedet for at stole på ... Danske Bank.

DET ER IKKE nok, at samfundets finansiell­e vagthunde får tilført flere ressourcer – så de blandt andet også kan rekruttere blandt de skarpeste på området.

Politikern­e skal også langsigtet investere politisk kapital i en effektiv kontrol, så myndighede­rne ikke pludselig risikerer at miste opbakning.

ELLERS ER DET med bankgarant­i kun et spørgsmål om tid, inden naeste skandale dukker op.

 ?? FOTO: STINE BIDSTRUP ?? Topchef Thomas F. Borgen og bestyrelse­sformand Ole Andersen er snart fortid. Det er bankskanda­lerne naeppe.
FOTO: STINE BIDSTRUP Topchef Thomas F. Borgen og bestyrelse­sformand Ole Andersen er snart fortid. Det er bankskanda­lerne naeppe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark