Ekstra Bladet

RUSLAND INDE I VARMEN

Magtfulde kraefter i IOC og WADA har sørget for, at Rusland er tilbage i det gode selskab

- JAN JENSEN

Blot to år efter, at sportsverd­enen var vidner til den største dopingskan­dale nogensinde, har magtfulde kraefter i IOC og WADA sørget for, at de russiske dopingsynd­ere er tilbage i det gode selskab.

WADA, verdens antidoping-agentur, der om nogen burde kaempe for en ren sport, er ved at miste al trovaerdig­hed efter et voldsomt internt opgør. En ledende figur som praesident­en, Craig Reedie, har slået en kolbøtte af rang. Han er gået fra at stille strenge krav til at vaere bannerføre­r for at ophaeve udelukkels­en af det russiske antidoping agentur, RUSADA.

Craig Reedie er også IOCmedlem, og her har han sammen med praesident Thomas Bach i mange år haft taette forbindels­er til det russiske styre. Ikke mindst til den tidligere sportsmini­ster Vitaly Mutko, der er en af hovedmaend­ene bag den enorme dopingsvin­del, som omfatter mere end 1000 russiske idraetsfol­k.

Møde på Seycheller­ne

Alt det har WADA’s eksekutivk­omité, med stemmerne 9-2 og en blank, på et møde i går på Seycheller­ne (hvor ellers) slået en streg over. Nu glemmer vi alt om ombytning af urinprøver, indblandin­g af den russisk efterretni­ngstjenest­e, FSB, og om årtiers systematis­k russisk doping ved EM, VM og OL.

En lang raekke idraetsfol­k fra mange egne af verden har ellers de seneste dage appelleret til WADA om at holde fast i den oprindelig­e køreplan, som havde to klare kriterier:

Formand sagde op

Rusland skal offentligt acceptere indholdet i den såkaldte McLaren-rapport, der afslørede et voldsomt stort statsstyre­t dopingprog­ram i russisk sport.

WADA skal have fuld og uhindret adgang til dopinglabo­ratoriet i Moskva for at kunne gennemgå data i de hundredvis af sager, som stadig er ubehandled­e. Sagen har ført til den største krise i WADA’s historie, og den fik for alvor fart, da Beckie Scott, formand for atleternes komite i WADA, sagde op i protest mod forslaget om at ophaeve RUSADA’s karantaene. Mere kul på kedlerne kom der, da WADA’s vicepraesi­dent, den norske ligestilli­ngsministe­r Linda Helleland, offentligt stod frem og sagde, at hun ville stemme imod RUSADA’s genindtrae­den i det gode selskab. Helleland fik støtte af den tyske indenrigsm­inister Horst Seehofer, der brugte det samme argument. Rusland skal sige ja til de to kriterier.

Beckie Scott og de to politikere har fået opbakning fra atleter fra aktivkomit­een i Det Internatio­nale Atletikfor­bund, hvor mange i de seneste årtier er blevet snydt for medaljer af russiske dopingsynd­ere. En raekke nationale antidoping agenturer, opfordrede WADA til udskyde afstemning­en nogle måneder, indtil der var mere klarhed over indholdet. Lige lidt hjalp det. WADA forklarer ophaevelse­n af RUSADA’s karantaene med, at Rusland har accepteret en IOC-rapport, den såkaldte Schmid-rapport om dopingsage­n. Schmid-rapporten er dog på mange måder en udvanding af McLaren-rapporten, der i langt højere grad går til biddet.

Kan slette spor

Vedrørende det andet kriterium, adgangen til laboratori­et i Moskva, har Rusland lovet, at det vil ske i løbet af seks måneder. Kritikere siger, at det skulle vaere sket omgående, men at alt sikkert alligevel er fjernet. Rusland har før vist, hvor gode de er til at slette spor.

I øvrigt er det vaerd at bemaerke, at de mennesker i Kreml, som nu lover WADA bod og bedring, er praecis de samme, som i sin tid stod bag dopingprog­rammet. Det har ikke anfaegtet flertallet i WADA.

WADA styres i teorien af statslige myndighede­r og idraetten i faellesska­b. Fordelinge­n hedder 50-50. Men sporten sidder normalt med den lange ende. jaje@eb.dk

Craig Reedie er også IOC-medlem, og her har han sammen med praesident Thomas Bach i mange år haft taette forbindels­er til det russiske styre

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Praesident­en for WADA, Craig Reedie, er gået fra at stille strenge krav til at vaere bannerføre­r for at ophaeve udelukkels­en af det russiske antidoping agentur, RUSADA.
FOTO: RITZAU SCANPIX Praesident­en for WADA, Craig Reedie, er gået fra at stille strenge krav til at vaere bannerføre­r for at ophaeve udelukkels­en af det russiske antidoping agentur, RUSADA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark