Ekstra Bladet

PAS PÅ CYKLERNE

Planer om at plastre kanon-dyr havneplads til med asfalt for at stoppe cykelkaos

- MORTEN NØHR MORTENSEN FOTO: ERNST VAN NORDE

Aarhus har fået en skøn havneplads, der er blevet et tilløbssty­kke for aarhusiane­rne. Mandsstore betonsten straekker sig ud over pladsen, der har kostet millioner af kroner og års arbejde.

Men skønheden har pris.

Bekostelig­t

sin Cyklister og gående er havnet i et trafikalt kaos, der har fået kommunen til at barsle med en plan, der møder kraftig modstand. Problemet kan løses ved at asfaltere en dobbeltret­tet cykelsti tvaers over det eksklusive straede.

Der er ellers ikke tale om småpenge, der er brugt på havneplads­en.

290 millioner kroner har det kostet at åbne byen ned mod vandet i området mellem Dokk1 og Navitas laengere oppe mod Risskov.

De knap to meter lange og 40 centimeter dybe betonsten er endda udviklet i et samarbejde mellem Hanstholm Cementstøb­eri og Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue.

Og de skal bestemt ikke plastres til med asfalt, hvis det står til Anne-Mette Momsen, der kommer farende rundt om Toldboden med et blåt regnslag flagrende efter sig.

På trods af sin alder over de 60 år har hun investeret i en racercykel med gedebukkes­tyr. Og den har knald på rundt om svinget.

Asfalt nej tak

– Det må I undskylde. Jeg havde naer ikke fået stoppet, siger hun med et grin, da hun er trukket ind til siden efter et kraftigt ryk i håndbremse­n.

– Nej, selvfølgel­ig skal der ikke laegges asfalt her. Det vil se noller ud. Vi skal bare tage hensyn til hinanden. Og jeg er sindssygt opmaerksom, når jeg cykler her. Men der er altså mange fodgaenger­e, der er nogle tumper. Og man kan ikke asfaltere sig ud af tumperi, lyder det fra den ivrige cyklist, da hun flagrer videre ind i området, hvor alt kan ske.

Slalom på pladsen

På en regnvåd dag som denne er problemern­e dog forholdsvi­s små. Men når solen står højt vaelter folk ind fra Bispetorve­t og spreder sig på pladsen, så slalom efterhånde­n er blevet fast disciplin for aarhusians­ke cyklister.

Kristine Jensen er arkitekten bag pladsen, som er blevet et sikkert hit for aarhusiane­rne. Hun er rystet over, at kommunen har lavet en detaljeret plan om at asfaltere en cykelsti oven på den fine plads.

– Jeg var målløs, da jeg fik det at vide. Det vil ødelaegge pladsen. Ved at lave en asfalteret cykelsti vil man lave en barriere, som adskiller aarhusiane­rne fra vandet. Nu har man arbejdet med en helhedspla­n, hvor 4500 kvadratmet­er havneareal er blevet syet sammen med byen. Det skal man ikke ødelaegge med sådan en lappeløsni­ng, siger hun.

Nej selvfølgel­ig skal der ikke laegges asfalt her. Det vil se noller ud

 ??  ?? På afvejeMark­eringen af cykelstien er ikke saerlig tydelig, så fodgaenger­ne kommer tit på afveje.
På afvejeMark­eringen af cykelstien er ikke saerlig tydelig, så fodgaenger­ne kommer tit på afveje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark