Ekstra Bladet

FRA PISTEN

Laila FriisSalli­ng kommer fra en ydmyg, men stjernerig familie, der er blevet milliardae­rer på fisk og rejer – hendes far håber, at hun og hendes bror vil overtage firmaet

- NICK STURM

Det vil naesten vaere blasfemi at tro, at Laila Friis-Salling danser med i ’Vild med dans’ for pengenes skyld.

Den 33-årige skiløber fra Grønland kommer nemlig fra en hamrende rig – og relativt ukendt – familie, der har opbygget sin formue på at fange og forberede blandt andet rejer og helleflynd­er.

Det, der begyndte med en enkelt fisketrawl­er, er i dag blevet til en flåde, og virksomhed­en Polar Seafood, som familien er hovedaktio­naerer i, udgør nu Grønlands største virksomhed.

Således gav Berlingske Business Laila Friis-Sallings far, Jens, for første gang en plads på top 100 over landets rigeste i 2016 – og vurderede i samme ombaering, at han er god for intet mindre end 1,4 milliard kroner.

Vild udbyttefes­t

Siden 2016 er formuen kun blevet større. Polar Seafood Greenland A/S hiver fortsat penge op af ishavet, hurtigere end Laila Friis-Salling kan suse ned ad pisterne.

Jeg er vokset op i en meget lille by i et hus som alle andre

Det aflaeses klart og tydeligt i regnskaber­ne. I 2017 var foretagend­ets omsaetning 3,3 milliarder kroner, mens overskudde­t efter skat lød på 117 millioner mod en omsaetning på 3,1 milliarder og et resultat efter skat på 112 millioner i 2016.

Jens Friis-Salling og den anden medejer, Anders Brøns, der i 80’erne stiftede foretagend­et, har løbende belønnet sig selv for det hårde arbejde.

Makkerparr­et har siden 2010 hevet små 200 millioner kroner ud af firmaet i en vild udbyttefes­t.

Ydmyg livsstil

Selvom Laila Friis-Salling kommer fra en familie med overordent­ligt styr på finanserne, er hun ikke vokset op med hverken liebhaverb­oliger, luksusyach­ter eller privatfly.

Tvaertimod har familien Salling altid valgt en ydmyg livsførels­e, fortaeller Laila.

– Jeg er vokset op i en meget lille by i et hus som alle andre. Vi købte tøj i den lokale tøjbutik, siger hun.

Skiløberen er fåmaelt omkring sin baggrund og ønsker ikke saette mange ord på sin opvaekst, men lader imidlertid gerne sin dansepartn­er i ’Vild med dans’, Morten Kjeldgaard, supplere:

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Sceneskift­Lige nu slår Laila Friis-Salling sine folder på et dansegulv sammen med Morten Kjeldgaard, men når hun er klar til det, vil hun blive kørt i stilling i sin fars firma.
FOTO: MOGENS FLINDT Sceneskift­Lige nu slår Laila Friis-Salling sine folder på et dansegulv sammen med Morten Kjeldgaard, men når hun er klar til det, vil hun blive kørt i stilling i sin fars firma.
 ?? FOTO: ULRIK BANG/RITZAU SCANPIX ?? – Når man har mulighed for det, skal man udnytte den. Hvis jeg havde den samme mulighed, da jeg var ung, ville jeg også gøre det, siger Jens Friis-Salling om sin datters beslutning om at medvirke i ’Vild med dans’.
FOTO: ULRIK BANG/RITZAU SCANPIX – Når man har mulighed for det, skal man udnytte den. Hvis jeg havde den samme mulighed, da jeg var ung, ville jeg også gøre det, siger Jens Friis-Salling om sin datters beslutning om at medvirke i ’Vild med dans’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark