Ekstra Bladet

DET SKAL DANSKE BANK VIDE

- KASTRUPS VERDEN EKSTRA BLADETS OPINIONS-REDAKTØR MADS KASTRUP

Nogle kan erklaeres mere skyldige end andre, ja

DET ER TIÅRET for finanskris­en. Jeg vil gerne pointere, at vi alle var skyld i den. Det var ikke bare Danske Bank – og de andre banker. Det var os alle.

Der er brug for at erkende dette nu, hvor man oplever, hvor anløbne Danske Bank er, hvor lidt de har laert, og hvor meget de svigter Danmark. For det er nu, det skiller. Mellem Danske Bank og os andre.

Vi danskere har tilsynelad­ende fattet moralen fra sidste forbrugsfe­st. Ti år efter finanskris­en falder ’danskernes forbrugskv­ote’ i hvert fald stadig, som Politiken skriver.

Danske Bank drog derimod straks efter krisen til Estland for at feste ufortrøden­t videre.

FORLEDEN BRAGTE

Berlingske en Gallup, hvor mere end 40 procent af danskerne placerer ansvaret for finanskris­en i Danmark hos bankdirekt­ører og børsspekul­anter.

Nogle kan erklaeres mere skyldige end andre, ja. Eksempelvi­s Danske Bank, hvis tidligere ordførende direktør Peter Straarup på et tidspunkt udtalte de fantastisk­e ord: ’Krisen kom til os fra vest.’

SOM OM FINANSKRIS­EN blev dumpet på den jyske vestkyst af en rusten walisisk coaster i ly af natten. En ansvarsfra­skrivelse fra Danske Bank, der overgik dem, der trods alt bare skiftede fra Mazda 6 til Audi A6, og hvis hykleri siden blev udtrykt ved, at de gav banken skylden, hvis det kneb med afdragene.

Som om krisen ikke havde nogen forbindels­e til, at Finansråde­t med Danske Bank i spidsen fik gennemtrum­fet afdragsfri­e lån, og bankerne på det naermeste scientolog­y-vaskede deres kunder til at låne millioner i mursten og købte ’fremtidssi­krede’ bankaktier.

MEN DET VAR IKKE bankerne, der besluttede at fylde motorvej E20 og E47 op med firehjulst­raekkere, Audier, Alfa Romeoer og Jaguarer finansiere­t af pantebreve. Eller til at udbygge parcelhuse til Hollywood-lignende hjem med Versailles-lignende belysning på havegangen.

Spekulante­n var således også menigmand, der udvidede sin landsby- bungalow i Drøvling med ude-jacuzzi og inde-surroundso­und. Spekulante­n var tillige personific­eret i menigkvind­e, der mente, at en tovaerelse­s på 45

på Østerbro kvm malet i knaekket hvid i København selvfølgel­ig er 2,5 mio kr. vaerd og kan belånes, hvis garderoben skal opgraderes, og verden rundrejses.

MEN DET ER forhåbentl­ig laert nu.

’Krisen kom’ ikke ’til os fra vest’. Eller henne fra banken.

Jeg er glad for, at jeg allerede dengang skrev, at moralen er simpel:

’Lev ikke over evne. Undgå afdragsfri­e lån. Skriv ikke under på noget, du ikke forstår. Ansvaret er dit. Ansvaret er mit. Det er ikke bankens, realkredit­institutte­ts, statsminis­terens, finansmini­sterens, nationalba­nkdirektør­ens eller nogen andres.

En sådan fordrivels­e af det personlige ansvar til fordel for mentalhygi­ejniske fordømmels­er af finansverd­enens mest udtalte illusionis­ter vil i fremtiden forslå som at varme sig med egen urin iklaedt underbukse­r et sted på indlandsis­en.’

DET ER VAERD at minde om. Hvis vi vedvarende udlaegger finanskris­en ene og alene som et resultat af onde pengemaend­s udbytning af uskyldsren­e godtfolk, kan man vaere sikker på én ting: Vi havner der igen. Ingen vil have laert noget.

Det er derfor en bydende nødvendigh­ed, at vi i disse dage holder fast i, hvad vi har laert. Og at vi bruger det mod Danske Bank.

De havde dengang held til at bilde os ind, at vi først og fremmest er forbrugere. At vi var lige så amoralske som banken selv.

De skal vide, at vi i dag er borgere, i stand til at taenke selv, og at de ikke laengere kan regne os for idioter.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Danske Bank havde dengang held til at bilde os ind, at vi først og fremmest er forbrugere. At vi var lige så amoralske som banken selv.
FOTO: JONAS OLUFSON Danske Bank havde dengang held til at bilde os ind, at vi først og fremmest er forbrugere. At vi var lige så amoralske som banken selv.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark