Ekstra Bladet

Jeg undrer mig over efterforsk­ningen i Emilie Meng-sagen

-

Hej Kurt

Kan du hjaelpe med at sparke en dør op?

I dag kan man laese, at man i Emilie Meng-sagen har indsat en større specialgru­ppe til at kulegrave materiale i sagen, i tilfaelde af at politiet skulle have overset noget.

Håber så meget, de opklarer denne sag!!! Sådan en specialgru­ppe kunne også ønskes på Louise Borglit-sagen. Intet har vi borgere hørt, siden de frigav en videooverv­ågnings-film på etårs dagen for drabet på Louise.

Jeg ved godt, at Emilie Meng-sagen og Louisesage­n er meget forskellig­e.

Med venlig hilsen Anita, Herlev

Hej Anita

Jeg kan sagtens forstå din frustratio­n. Ved, at du er en ildsjael, der aktivt hjaelper, hvor du kan. Men som du selv skriver, så er sagerne nok vidt forskellig­e – isaer når vi taler om motiv. Motivet i Emilie-sagen er ret så sandsynlig­t begaer – altså en seksualfor­brydelse, der kan vaere begået af en eller flere personer.

Det var oprindelig­t en forsvindin­gssag og blev så ved fundet af Emilies lig juleaftens­dag 2016 til en drabssag. Man betegner sagen som en meget grov forbrydels­e, men hvorfor har man ikke orienteret offentligh­eden om dødsårsage­n, og hvad har hun vaeret udsat for? Har hun vaeret udsat for et seksuelt overgreb, eller hvad er der sket? Jeg tager for givet, at familien er orienteret om, hvad der er sket med Emilie gennem deres bistandsad­vokat.

Når man er så langt henne i efterforsk­ningen, er der ingen grund til at tilbagehol­de sådanne oplysninge­r. Tvaertimod ved man fra andre tilsvarend­e sager, at der naesten altid er nogen, der ligger inde med vigtig viden, og de skal motiveres til at henvende sig. Det kunne jeg komme med mange eksempler på.

Når jeg har undret mig over, at man ikke satte en efterforsk­ning i gang noget tidligere, så er det, fordi tidsfaktor­en i en drabssag er altafgøren­de. I sådanne sager er de såkaldte ’uopsaettel­ige skridt’ utrolig vigtige. Vidner glemmer meget hurtigt, videooptag­elser kan gå tabt, affaldscon­tainere, hvor man har smidt gerningsvå­ben eller beklaednin­g, bliver tømt, og gerningsma­nden kan nå at forsvinde ud af lan- det. Men selvom man var for lang tid om at komme i gang, er jeg er overbevist om, at man har hudflettet alle potentiell­e gerningsma­end i Emilies familie og omgangskre­ds.

Men hvis det er en udlaending, der blot har vaeret på gennemrejs­e, på besøg i Korsør-området eller arbejdet der kortvarigt, er det rigtig svaert. Man ved, at gerningsma­end til seksualdra­b af denne karakter ofte har begået andre tilsvarend­e forbrydels­er. Derfor er det vigtigt, at man holder modus og signatur (gerningsma­ndens fremgangsm­åde) op mod andre sager – og ikke bare i Danmark, men i hele Europa. Og det er ikke nok bare ’at holde øje’ – det skal ske profession­elt med de rigtige it-vaerktøjer.

Kan man sammenkaed­e Emilie-sagen med en anden sag, så er der en reel mulighed for at opklare den. Men det kraever, at man har etableret et samarbejde med andre landes politimynd­igheder og ikke kun via NEC (Nationalt Efterforsk­ningscente­r) og Europol, men direkte mellem efterforsk­erne. Derfor giver det bestemt mening, at man har sammensat en ny efterforsk­ningsenhed med disse kompetence­r, isaer hvis der er indikation­er på, at der er begået fejl undervejs i efterforsk­ningen.

Tilbage er der så bare at få løst et problem, som alle de nye politikred­se slås med. I alle sager, der vedrører personfarl­ig kriminalit­et, er det et ’must’, at man skal have base taet på gerningsst­edet. Når efterforsk­erne fra Københavns Politi skal arbejde i Korsør og Borup, vil de dagligt skulle bruge mellem to og tre timer på

 ??  ??
 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Efterforsk­ningen er intensiver­et. I denne uge genoptog politiet eftersøgni­ngen af spor i den kalkgrav, hvor Emilie Mengs lig blev fundet.
FOTO: PER RASMUSSEN Efterforsk­ningen er intensiver­et. I denne uge genoptog politiet eftersøgni­ngen af spor i den kalkgrav, hvor Emilie Mengs lig blev fundet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark