Ekstra Bladet

Peter skiftede til grøn bank – og sparede penge

-

Først skiftede 30-årige Peter Ahrenfeldt Schrøder fra Nordea til Merkur Andelskass­e og derefter til Sparekasse­n Langå.

Begge gange fordi bankerne havde gode, sociale profiler, som han syntes, han kunne stå inde for, men samtidig også fordi der var penge at spare.

– Jeg skiftede til Merkur, fordi jeg var utilfreds med, hvordan Nordea investered­e mine penge. De benyttede skattely og investered­e i uetiske forretning­er. Der har Merkur en meget mere ansvarlig og grøn investerin­gsprofil, siger han.

– For nylig er jeg så – i forbindels­e med et boligkøb – skiftet til en lille lokal sparekasse i Randers, der hedder Langå Sparekasse. De har en ansvarlig profil, og så havde de et rigtig fornuftigt tilbud til mig.

I det hele taget har han oplevet flere eksempler på, at de små banker har kunnet tilbyde ham gode vilkår.

– Mange af de her mere traditione­lle andels- og sparekasse­r har i kraft af deres meget ansvarlige investerin­gsprofil nogle solide pengekasse­r, som de gerne vil sikre en forrentnin­g af. Det betyder, at de er villige til at låne folk penge til haederlige renter, når man eksempelvi­s skal købe bolig, siger han.

Netop bankskift er ikke nogen fremmed verden for Peter Ahrenfeldt Schrøder, der til daglig arbejder med erhvervs- og forsknings­politik i LO, men samtidig er en af hovedkraef­terne bag Skift Bank Dag-bevaegelse­n, som arbejder for at sprede budskabet om, at der er alternativ­er til de store banker.

– De store bankers hovedfokus er at sikre afkast til aktionaere­rne, og det går ofte ud over kunderne med høje gebyrer og uvaerdig rådgivning. Samtidigt har storbanker­ne også den her spekulativ­e adfaerd, der var med til at skabe finanskris­en og den aktuelle hvidvask-sag, som kører lige nu. Derfor anbefaler vi i bevaegelse­n, at man kigger på lokale andels- og sparekasse­r eller fagbevaege­lsens banker såsom Arbejderne­s Landsbank eller Lån & Spar, siger han.

Det betyder, at de er villige til at låne folk penge til haederlige renter

De store bankers hovedfokus er at sikre afkast til aktionaere­rne

Bevaegelse­n opstod i kølvandet på finanskris­en og har ifølge Peter Ahrenfeldt Schrøder haft stor opbakning og bidraget til, at titusindvi­s af danskere har skiftet bank.

Signal til politikern­e

– Det skal både vaere for ens egen skyld, men også for samfundets skyld, at man skifter bank. Og så er det et signal til politikern­e om, at deres arbejde med at sikre en fornuftig finanssekt­or ikke er faerdigt.

 ?? PRIVATFOTO ??
PRIVATFOTO
 ??  ?? Peter Ahrenfeldt Schrøder skiftede bank til en grønnere og mere ansvarlig bank. Samtidig fik han et godt tilbud.
Peter Ahrenfeldt Schrøder skiftede bank til en grønnere og mere ansvarlig bank. Samtidig fik han et godt tilbud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark