Ekstra Bladet

Kaos hinsidan

En svensk statsminis­ter er for første gang i historien stemt ned i Riksdagen

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN kbl@eb.dk

Socialdemo­kraten Stefan Löfven er faeldet som svensk statsminis­ter ved en afstemning i Riksdagen, og nu venter politisk kaos på den anden side af Øresund.

En nyvalgt formand for Riksdagen, den såkaldte ’talman’, skal forsøge at finde en ny statsminis­ter, som ikke bliver stemt ned i Riksdagen. Men ingen har flertal, fordi ingen vil lege med det indvandrer­kritiske parti Sverigedem­okraterna, som blev det tredjestør­ste parti ved valget 9. september.

’På sit første pressemøde sagde den nye talman, at han var talmand og ikke troldmand’, skriver Expressens

politiske analytiker K.G. Bergström.

’Det er en skam. Det er nødvendigt med overnaturl­ige kraefter til at løse regerings-knuderne’, vurderer

K.G. Bergström.

Hverken den borgerlige Alliansen eller den rødgrønne blok fik sikret sig parlamenta­risk flertal ved valget.

Moderatern­as leder og statsminis­terkandida­t Ulf Kristersso­n mener, at de fire partier i Alliansen er det største reelle alternativ til den afgående regering. Han afviser et samarbejde med Socialdemo­kraterna.

Komplicere­t

– Vi afgav et løfte op til valget: En stemme på et af de fire partier i Alliansen var en stemme på en ny regering og et nej til Stefan Löfven, sagde Ulf Kristersso­n.

Men hvis situatione­n, hvor Sverigedem­okraterna holdes udenfor, fortsaette­r, så vil Sverigedem­okraterna ikke pege på Kristersso­n, oplyser SD-leder Jimmie Åkesson.

Og netop flere af de borgerlige partiers afstandtag­en til Sverigedem­okraterna gør billedet komplicere­t, påpeger Sverige-kender Lars Hovbakke Sørensen.

– Moderatern­a og Kristdemok­raterna er mere åbne for at lave noget sammen med Sverigedem­okraterna. Centerpart­iet og Liberalern­a er meget staerke modstander­e af Sverigedem­okraterna og vil slet ikke røre ved dem, siger han.

 ?? FOTO: AP ?? Socialdemo­kraten Stefan Löfven (th.) led et nederlag i Riksdagen i går.
FOTO: AP Socialdemo­kraten Stefan Löfven (th.) led et nederlag i Riksdagen i går.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark