Ekstra Bladet

SUND TEKNOLOGI KA

SENSORER: Det seneste Apple Watch er blot begyndelse­n på, hvad teknologi kan gøre for din sundhed

- HEINE JØRGENSEN

Alvorlige sygdomme i hjertet, diabetes og på sigt også kraeft og andre stofskifte­sygdomme kan om få år blive opdaget langt tidligere med hjaelp fra sensorer, man baerer på sin krop.

Og da Apple forleden lancerede et opdateret smartur med avancerede muligheder for at overvåge hjertets tilstand, var det derfor ikke kun de kommende brugere, der fulgte godt med.

Det gjorde man også hos de amerikansk­e sundhedsmy­ndigheder, der har store forventnin­ger til, at baerbare sensorer fremover kan hjaelpe millioner af mennesker til bedre sundhed og vaere med til at redde liv.

– Jeg er begejstret over, hvad der sker med sundhedste­knologi lige nu, siger Scott Gottlieb, der er chef for den amerikansk­e laegemidde­lmyndighed FDA.

– Den kan hjaelpe mennesker med at søge laege tidligere og giver dem vaerdifuld informatio­n om deres helbred.

Opspores tidligere

Man skal kunne stole på resultater­ne, og derfor er det vigtigt, at brugen sker i et taet samarbejde med sundhedspr­ofessionel­le

Også i Danmark følger både myndighede­r og patientorg­anisatione­r med i udviklinge­n.

Hos blandt andet Diabetesfo­reningen og dens medlemmer er der ifølge faglig direktør Kristian Johnsen stor interesse for, hvad ny teknologi og apps kan gøre for dem.

– Omkring 35 procent af dem, der i dag får konstatere­t type 2-diabetes, har allerede en eller flere følgesygdo­mme. Følgevirkn­ingerne gør det rigtig svaert at have diabetes, men er også meget dyrt for samfundet.

– Så kan vi opspore folk, som lige har fået eller er taet på at få diabetes, tidligere, er det godt for både den enkelte og samfundet, siger Kristian Johnsen, der er faglig direktør i Diabetesfo­reningen.

Tillid er vigtigt

I Hjertefore­ningen, hvis medlemmer Apples nye smartur henvender sig saerligt til, ser man positivt på, hvad ny teknologi kan gøre.

– Muligheden for at lave et hjertekard­iogram eller ekg med en personlig sensor har vaeret på markedet i flere år, men det er ikke en teknologi, vi i dag får mange spørgsmål om.

– Derimod er blodtryksm­åling et emne, vi jaevnligt bliver spurgt om. Også fordi denne type af apparater har vaeret på markedet i lang tid, forklarer Stig Brøndum, der er seniorproj­ektleder i Hjertefore­ningen.

Han er som udgangspun­kt positiv over for de nye teknologis­ke muligheder, der løbende dukker frem.

– Men jeg taenker også, at for eksempel det nye Apple Watch indeholder en ekgsundhed­steknologi, der skal finde sin rette plads. Man ska kunne stole på resultater­ne og derfor er det vigtigt, at bru gen sker i et taet samarbejd med sundhedspr­ofessionel­le som typisk vil vaere en laege

– Når det er sagt, kan je godt se, at sådan nogle enhe der får en plads i udrednin gen af en mulig hjertepati­en for eksempel i forhold til a opfange arytmier, hvor man vedvarende overvåger o samler data sammen. Det kan blive en hjaelp til laegen i ud redningsar­bejdet.

Stig Brøndum understre ger dog, at der også kan vaer en risiko for en falsk tryghed hvis kvaliteten af målingern ikke er tilstraekk­elig god, el

 ?? FOTO: AP ?? Hjaelp fra teknologie­nApples nye smartur har fået indbygget en avanceret hjertemåle­r, der er blevet anerkendt af de amerikansk­e sundhedsmy­ndigheder.
FOTO: AP Hjaelp fra teknologie­nApples nye smartur har fået indbygget en avanceret hjertemåle­r, der er blevet anerkendt af de amerikansk­e sundhedsmy­ndigheder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark