Ekstra Bladet

Mobiltelef­on holder Frejas diabetes i kort snor

-

For snart to år siden aendrede livet sig dramatisk for 28årige Freja Bjerregaar­d Jensen.

Hun fik konstatere­t type 1diabetes, der er en autoimmun og kronisk sygdom, som tvinger hende til at bruge insulin resten af sit liv.

Samtidig skal hun flere gange om dagen tjekke sit blodsukker­tal, så det ikke pludselig går amok og i vaerste fald skader hende.

Stak sig konstant

Tidligere var eneste mulighed at prikke et hul i fingeren og tvinge en dråbe blod ud, der så kan måles på. Og den metode brugte Freja det første år af sin sygdom. laengere sig selv.

Problemet med stikkemeto­den er samtidig, at den alene giver et øjebliksbi­llede, men ikke viser, hvad blodsukker­vaerdien tidligere har vaeret eller er på vej mod. tid at fingerprik­ke

Lille sensor

Det gør derimod det system, FreeStyle Libre, som Freja nu – efter en laengere kamp med det offentlige om regningen på 1200 kroner om måneden – har fået lov til at tage i brug.

Med Libre skal hun blot hver 14. dag presse en lille sensor fast på overarmen, når den gamle skal udskiftes. Det gør det muligt trådløst at overføre glukose-niveauerne hele otte timer tilbage, når hun fører sin iPhone hen over sensoren.

– Det er en kaempe gave at få, fordi det nu er lettere at planlaegge mit liv, når jeg altid kan forudse, hvor mit blodsukker­niveau er på vej hen, og hvordan jeg skal reagere på det.

Og modsat tidligere tjekker Freja blodsukker­et lige så flittigt, som andre tjekker deres Facebook-profil.

– 4552 skanninger har jeg lavet siden 24. juni. Det er 51 om dagen.

– Hvorfor så mange tjek?

– Fordi jeg godt kan lide at vide, hvad mine vaerdier er.

– Jeg har netop haft en periode med lidt lavere blodsukker, hvor der er brug for opfølgning hele tiden. Det hjaelper det her system mig med.

Beskytter bedre

Diabetesfo­rskningen tyder på, at kronikere som Freja kan reducere risikoen for fremtidige følgevirkn­inger, når de overvåger blodsukker­et konstant.

Gør man det, er sandsynlig­heden for langtidsvi­rkninger som problemer med fødderne, hjertet og nyrerne lavere. Og det tager laengere tid, før problemern­e opstår.

– Fysisk kan jeg jo have det ganske fint, selvom mine vaerdier er for høje eller lave. Og selvom det måske ikke er et problem lige nu, tror jeg, at det på sigt betyder en forskel, at jeg er god til at holde mig inden for de normale vaerdier og ikke hele tiden svinger op og ned.

Freja håber nu, at hun og andre diabetiker­e får mulighed for at udnytte de fremskridt, der hele tiden sker med teknologie­n.

For eksempel findes der allerede et andet, men dyrere system, der kan kobles direkte til et Apple Watch og selv slå alarm, hvis noget er galt. Det kan også kommuniker­e med den insulinpum­pe, som Freja bruger.

– Jeg er en af dem, der ikke vågner, selvom jeg har lavt blodsukker.

– Så det ville vaere smart, hvis jeg kunne blive vaekket.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN Siden Apple for tre år siden lancerede sit første smarte ur med indbyggede hjertefunk­tioner, har der vaeret flere historier om brugere, som blev reddet af det.
hvis man sidder ned. Men det var målingen, den 52-årige brite Kevin Pears ?? – Min livskvalit­et er meget bedre, når jeg ikke hele tiden skal prikke mig selv for at tage en blodprøve, siger diabetiker­en Freja Bjerregaar­d Jensen.
FOTO: LINDA JOHANSEN Siden Apple for tre år siden lancerede sit første smarte ur med indbyggede hjertefunk­tioner, har der vaeret flere historier om brugere, som blev reddet af det. hvis man sidder ned. Men det var målingen, den 52-årige brite Kevin Pears – Min livskvalit­et er meget bedre, når jeg ikke hele tiden skal prikke mig selv for at tage en blodprøve, siger diabetiker­en Freja Bjerregaar­d Jensen.
 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Mobiltelef­onen opsamler data, der går otte timer tilbage, hver gang Freja skanner den lille sensor på armen.
FOTO: LINDA JOHANSEN Mobiltelef­onen opsamler data, der går otte timer tilbage, hver gang Freja skanner den lille sensor på armen.
 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Man kan gå i bad og leve sit liv som normalt, selv når målebrikke­n sidder på overarmen.
FOTO: LINDA JOHANSEN Man kan gå i bad og leve sit liv som normalt, selv når målebrikke­n sidder på overarmen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark