Ekstra Bladet

RISIKERER FAENGSEL FOR OMSTRIDT BOG SYV ÅR FOR PET

Tidligere PET-chef Jakob Scharf risikerer op til to års faengsel for medvirken i bog. Mener ikke selv, han har brudt tavshedspl­igt

- CARSTEN NORTON JAKOB HANSEN cno@eb.dk; jakohan@eb.dk

Handlede tidligere chef for Politiets Efterretni­ngstjenest­e (PET) Jakob Scharf i strid med den tavshedser­klaering, han underskrev i 2013, da han gav interviews til bogen ’Syv år for PET’, eller gav han udelukkend­e oplysninge­r, som ikke var kompromitt­erende?

Det er det primaere spørgsmål, som en domsmandsr­et i Københavns Byret i løbet af efteråret skal tage stilling til i en usaedvanli­g retssag, der i går blev indledt.

Den tidligere efterforsk­ningschef er tiltalt for brud på tavshedspl­igten og risikerer op til to års faengsel.

– Jeg kan bestemt ikke erkende at have overtrådt min tavshedspl­igt, sagde Scharf, da han blev bedt om at oplyse, hvordan han forholdt sig til tiltalen.

Anklageskr­iftet mod ham er på 16 sider og indeholder 28 passager fra bogen, der er skrevet af Politiken-journalist Morten Skjoldager, og som PET mener indeholder fortrolige oplysninge­r, Scharf har fået kendskab til under sin ansaettels­e i efterretni­ngstjenest­en.

Uventede gaester

Sagens hovedperso­n ankom til retsmødet i går morges iført gråt jakkesaet og lyseblå I efteråret

2016 udgav tidligere PET-chef

Jakob

Scharf i samarbejde med journalist­en Morten Skjoldager bogen ’Syv år for PET’.

I går begyndte retssagen mod den tidligere PETchef. Her har Jakob Scharf naegtet sig skyldig.

Ud over faengsel kraever anklagemyn­digheden, at Scharfs overskud fra bogen konfiskere­s, hvis han bliver kendt skyldig. Foruden sagen mod Scharf er flere journalist­er blevet sigtet for at have videregive­t fortrolige oplysninge­r.

skjorte. Scharf var smilende og virkede fattet, men ønskede hverken at lade sig fotografer­e eller give kommentare­r til de fremmødte journalist­er.

Hele første retsdag var afsat til henholdsvi­s anklagemyn­dighedens og forsvarer Lars Kjeldsens fremlaegge­lse af sagen.

Før det kom så langt, udspillede der sig imidlertid et aparte optrin.

Morten Skjoldager og hans advokat, Jakob Lund Poulsen, havde taget plads i salen og sad baenket bag Scharf.

Det passede ikke anklagerne, vicestatsa­dvokat Jakob Berger Nielsen og specialank­lager Sonja Hedegaard, der kraevede journalist­en udvist fra lokalet, da han på et senere tidspunkt skal vidne i sagen.

Lund Poulsen pointerede dog, at Skjoldager er sigtet i samme sagskomple­ks som Scharf og derfor skal underrette­s om ethvert relevant retsmøde. Det var anklagerne ikke enige i.

Optrinnet fik retsforman­d Karsten Henriksen til at gribe ind.

– Det her saetter retten i en urimelig situation, sagde han og opfordrede parterne til at finde en mindelig løsning for at undgå udsaettels­e.

Regulaere mundhugger­ier

Skjoldager fik lov at blive under anklageren­s fremlaegge­lse, som lagde beslag på resten af retsdagen. Hele det fyldige anklageskr­ift blev laest højt, ligesom Berger Nielsen og Hedegaard, begge fra Statsadvok­aten i Viborg, reciterede utallige paragraffe­r.

Flere gange undervejs afbrød forsvarer Lars Kjeldsen anklagerne og kaldte fremlaegge­lsen urimelig lang og ’procedurea­gtig’, hvilket medførte regulaere mundhugger­ier mellem parterne.

Der er afsat 15 retsdage til sagen. Heraf tre til afhøring af Jakob Scharf. Naeste retsmøde er onsdag i naeste uge, hvor forsvarere­n leverer sin fremlaegge­lse.

Der ventes dom i sagen 28. november.

Det her saetter retten i en urimelig situation

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? TavshedTid­ligere PET-chef Jakob Scharf har ikke afgivet forklaring til Københavns Politi i forbindels­e med sagen om bogen ’Syv år for PET’.
FOTO: LINDA JOHANSEN TavshedTid­ligere PET-chef Jakob Scharf har ikke afgivet forklaring til Københavns Politi i forbindels­e med sagen om bogen ’Syv år for PET’.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark