Ekstra Bladet

DATO-SKANDALE I PIZZAKAEDE

DOMINO-EFFEKT: Landets største pizzakaede afsløret i datofusk

-

De fleste husker SuperBest, som for et par år siden lukkede, fordi kaeden aldrig rigtig kom sig over afsløringe­n af, at man systematis­k havde forsynet gammelt hakkekød med friske datomaerke­r.

Det er uvist, hvor laenge landets største pizzakaede, Domino’s, vil ømme sig over, at Fødevarest­yrelsens Rejsehold efter oplysninge­r fra TV 2-programmet ’Operation X’ har afsløret dato-mystik i op mod halvdelen af de 30 pizzeriaer.

I udsendelse­n, som bliver vist i aften, demonstrer­er nu forhenvaer­ende medarbejde­re, hvordan kød og andet fyld til pizzaer efter alt at dømme bliver forsynet med nye datomaerke­r, laenge efter det er blevet for gammelt.

Vaerten Morten Spiegelhau­er konfronter­er Fødevareko­ntrollen med, hvorfor man dog intet har opdaget – også set i lyset af, at pizzakaede­n som beskrevet i Ekstra Bladet i 2014 generelt havde problemer med hygiejnen.

– Det er rigtig svaert for os at finde snyd. Det kraever, at vi tilfaeldig­vis falder over det på kontrolbes­øget, eller at vi får et tip som det her, lyder svaret til Spiegelhau­er fra en chef i Fødevarest­yrelsen.

I 2014 garantered­e pizzakaede­ns direktør, at han med en masse tiltag ville sørge for, at ’vi undgår sure smileys i fremtiden’.

Det løfte levede han ikke op til.

Til gengaeld er Fødevareko­ntrollen nu trådt i karakter og har sendt sit udfarende rejsehold på en stor razzia.

Sikkerhede­n i fare

– På baggrund af oplysninge­r, vi havde fået fra Operation X dagen forinden, foretog vi den 7. juni en landsdaekk­ende kontrol af Domino’skaedens 30 filialer, forklarer Michael Rosenmark, chef for Fødevarest­yrelsens Rejsehold.

– I 22 af pizzeriaer­ne gav vi sanktioner. Isaer for problemer med madens datoer, men også for dårlig rengøring og for, at fødevarern­es temperatur­er var for høje. Overtraede­lser, som kan bringe fødevaresi­kkerheden i fare, siger Rosenmark.

I kontrolrap­porterne står eksempelvi­s, at Fødevarest­yrelsen i Holbaek-filialens kølerum fandt kasser med ’meatballs, bacon, oksekød og shawarma påsat flere labels, hvor der på den seneste står den 1/6, nedenunder denne label findes der flere labels, hvor der for f.eks. bacon står den 24/5. Under denne findes flere labels, hvor datoen ikke kan ses’.

Rød løber

Rosenmark forklarer, at han ellers havde forventet, at pizza-kaeden ville rydde op og ’rulle den røde løber ud’ for Fødevareko­ntrollen.

– For Domino’s vidste, at Operation X havde foretaget research, der kunne føre til en kontrol fra Fødevarest­yrelsens side. Derfor var vi overrasked­e over, at der var så udbredte problemer, siger Rosenmark.

Han havde også forventet, at de 22 pizzeriaer, der fik kritik, ville få styr på alt.

– For de vidste, at vi ville komme igen inden for otte uger. Men da vi besøgte 20 af dem igen, gav vi ni af dem sanktioner for diverse overtraede­lser. Ud af de ni har vi indtil videre kontroller­et fem. Fire af dem har fået sanktioner for brud på reglerne, og det er jeg noget forundret over.

De vidste, at vi ville komme igen inden for otte uger. Men da vi besøgte 20 af dem igen, gav vi ni af dem sanktioner

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? TV 2-programmet ’Operation X’ har afsløret dato-mystik i op mod halvdelen af de 30 Domino’s-pizzeriaer.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN TV 2-programmet ’Operation X’ har afsløret dato-mystik i op mod halvdelen af de 30 Domino’s-pizzeriaer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark