Ekstra Bladet

’BANK-MOBNING’

-

DE FLESTE HUSKER det sikkert. Konservati­ve Brian Mikkelsen var i 2016 netop tiltrådt som erhvervsmi­nister og kom med en opsang til folk og fae:

’Nu skal mobningen af bankerne stoppe’, lød det fra Brian Mikkelsen til TV2 Business.

I DISSE UGER er det vanskeligt at komme i tanke om et mere idiotisk udsagn. Eller en mere tåbelig plan end Mikkelsens hensigt om mindre kontrol med og faerre regler for bankerne.

Vi kan derimod prise os lykkelige for folk som Howard Wilkinson.

BRITEN STOD I GÅR frem som ’whistleblo­wer’ i Danske Bank-sagen. Wilkinson var fra 2007 til 2014 lokal chef for Danske Markets – Danske Banks handelsenh­ed – i Baltikum. Han sad dermed centralt placeret i bankens skandalera­mte estiske filial.

Berlingske, der prisvaerdi­gt har blotlagt Danske Banks hvidvask for milliarder af kroner, har kunnet gøre dette ved hjaelp fra Wilkinson og andre. Disse bankfolk var moralsk anfaegtede af deres egen branche i almindelig­hed og deres arbejdsgiv­er i saerdelesh­ed. I DAG ER ALLE POLITIKERE på Christians­borg forargede over skandalen i Danske Bank. Angivelig også de borgerlige politikere, der som Brian Mikkelsen for kort tid siden mente, at man efter finanskris­en så sandelig skulle vaere varsom med at pålaegge bankerne for mange regler.

Sagen om Danske Bank viser derimod, at banker bør reguleres skarpt og effektivt. Howard Wilkinson er således en undtagelse, der bekraefter reglen om et amoralsk eller i bedste fald uansvarlig­t og selvskaden­de virke i en grådig branche.

VI VED SÅLEDES i dag, at Danske Bank aldrig ryddede op i hvidvasker­iet, da det for år tilbage strømmede ind med advarsler til topledelse­n. Og vi ved, at banken dermed igen satte sig på spil på den helt store skala.

Danske Bank sidder på omkring en 30-35 procent af alle bankforret­ninger i Danmark, men åbenbart ifølge sig selv på nul procent i ansvar. Alt dette ved vi på grund af folk som Howard Wilkinson, der trådte i karakter. Mens folk som Danmarks tidligere erhvervsmi­nister – kun undskyldt af sin uvidenhed – trådte danskerne, sin stand og sig selv over taeerne.

I disse uger er det vanskeligt at komme i tanke om et mere idiotisk udsagn

BRIAN MIKKELSENS UDSAGN om at stoppe mobning af bankerne matches i dårskab måske kun i et enkelt tilfaelde. Det skulle lige vaere i den hyldesttal­e, der blev holdt, da Stein Bagger i 2008 blev udnaevnt til ’Entreprene­ur Of The Year’.

Lad os skaerpe tilsynet i denne branche. Og lad os samtidig øge muligheder­ne for samt beskyttels­en af ’whistleblo­wers’ som Howard Wilkinson, der ved, hvad ansvar betyder.

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? ’Nu skal mobningen af bankerne stoppe’, lød det fra Brian Mikkelsen i 2016.
FOTO: PHILIP DAVALI ’Nu skal mobningen af bankerne stoppe’, lød det fra Brian Mikkelsen i 2016.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark