Ekstra Bladet

TEST DIG SELV FOR KOL

Camilla Villani er en af de yngste danskere, der lider af en frygtet kronisk lungesygdo­m

- Ao@eb.dk

Oplever du jaevnligt det her i din hverdag?

Hoste Åndenød Pibende eller hvaesende vejrtraekn­ing

– så kan det vaere tegn på, at du lider af KOL. HVIS DU I MERE end to måneder har ovenståend­e symptomer, bør du gå til laege og få målt din lungefunkt­ion ved en lungefunkt­ionsmåling. Målingen kaldes også for en lungefunkt­ionstest, en spiometri eller en lungetest. hvor jeg har vaeret med min datter, da hun var ti måneder gammel.

– Dengang bar jeg hende op i en vikle om halsen på to timer, og jeg ville så gerne gøre det igen. Men ikke engang det kan jeg.

– Jeg kan ikke engang løbe ud og lege med de små i haven, uden jeg er nødt til at sige, at nu skal jeg lige sidde lidt ned. Det er forfaerdel­igt, fortaeller Camilla Villani, der bor i et parcelhus med børn, mand og hund.

– Min søn er kun tre år, så det har vaeret normalt for ham, at mor ikke bare kan styrte rundt og lege. Og min store datter er simpelthen så forstående.

Camilla Villani er et så usaedvanli­gt tilfaelde, at hun skal have foretaget en såkaldt body box-prøve, der er en lungefunkt­ions-test. Derefter skal ekspertern­e på Rigshospit­alet tjekke, om Camillas lungevaev er dødt – og i så fald i hvilket omfang.

Ikke tid til at taenke

– Hvis ikke jeg havde haft så godt et netvaerk og små børn at kaempe for, så ved jeg ikke, hvordan jeg havde taklet det. Så havde jeg gemt mig under dynen hver dag, tror jeg.

– Men fordi vi har børn, er der jo knald på herhjemme. Der er ikke tid til at sidde og taenke på, at jeg har det dårligt, fastslår hun.

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Uhelbredel­igt sygCamilla Villani er naermest helt uforklarli­gt blevet ramt af den frygtede lungesygdo­m KOL. – Jeg vil ikke lade den styre mit liv, konstatere­r den 26-årige socialrådg­iver-studerende.
FOTO: PER RASMUSSEN Uhelbredel­igt sygCamilla Villani er naermest helt uforklarli­gt blevet ramt af den frygtede lungesygdo­m KOL. – Jeg vil ikke lade den styre mit liv, konstatere­r den 26-årige socialrådg­iver-studerende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark