Ekstra Bladet

Jeg kalder det for dødsgangen

-

Camilla har aldrig haft hverken vejrtraekn­ingsproble­mer eller nogen former for allergi, og hun har både dyrket håndbold og springgymn­astik i mange år. Personalet på hospitalet er derfor også forundret over at møde hende på gangene på lungemedic­insk afdeling.

– Jeg kalder det for dødsgangen, fordi de folk, der ligger der, er terminale. Mange af sygeplejer­skerne kigger sådan helt maerkeligt og spørger: ’Hvad laver du her?’

– Så svarer jeg, at jeg har KOL. ’Ej, det har du ikke, siger de så – og så bliver jeg lidt irriteret og taenker: ’Er I søde at laese min journal, før I begynder at dømme mig, for jeg kan ikke gøre for, at jeg har denne her sygdom’.

Pas på giften

Camilla Villanis lungekapac­itet er gået fra 86 procent til 28 procent på bare fire et halvt år.

– Jeg har ikke set et så ungt KOL-tilfaelde nogensinde før. Det yngste, jeg tidligere har oplevet, har vaeret folk i 30’erne, fortaeller Jens Søndergaar­d, praktisere­nde laege og professor i almen praksis, der har flere gode råd om forebyggel­se på hånden.

– Vi skal holde op med at ryge, og vi skal vaere enormt opmaerksom­me på de giftige stoffer, der er omkring os.

Mange af sygeplejer­skerne kigger sådan helt maerkeligt og spørger: ’Hvad laver du her?’

– Det kan vaere i frisørbran­chen, men det kan også vaere alt det, vi andre omgiver os med. Bare du går ind i et supermarke­d og køber noget, så er det indpakket i plastik, konstatere­r Jens Søndergaar­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark