Ekstra Bladet

FORLØBET, DETALJERNE OG LØNNEN

Forlaengel­sen af Kevin Magnussen Haas-kontrakt trak ud, men der var aldrig stress påå som tidligere i danskerens F1-karriere

- JONAS HÜTTEL

To dage før Haas-teamets option på Kevin Magnussen udløb, kom offentligg­ørelsen endelig: Den danske racerkører fortsaette­r for det amerikansk­e team i Formel 1. Sidste underskrif­t blev ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r først sat i Rusland.

Om nogen er den snart 26årige dansker – han fylder år 5. oktober – erfaren ud i komplicere­de gysere, hvad kontrakter angår.

Både hos McLaren i 2014 og Renault i 2016 kørte han det meste af saesonen i uvished om sin fremtid. Trods den sene offentligg­ørelse har forløbet omkring den nye Haas-kontrakt vaeret markant anderledes. En aftale, som ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r løber til 2019-2020 med en option fra teamets side for 2021-saesonen.

Meget tidligt på saesonen blev der givet håndslag på, at samarbejde­t skulle fortsaette, hvorfor der aldrig for alvor har vaeret arbejdet på en plan B i Magnussen-lejren. Umiddelbar­t en farlig strategi med tanke på Kevin Magnussens fortid i Formel 1, men et løfte fra en mand som teamejer Gene Haas er mere vaerd, end hvis det er udstedt af danskerens tidligere chefer, Ron Dennis eller Cyril Abiteboul.

Lang snor til Grosjean

Derfor har der ingen stress vaeret med de sidste detaljer i kontrakten.

Haas ønskede at melde begge kørere ud på samme tid, og efter Romain Grosjeans skraekkeli­ge start på 2018, skulle de sikre sig, at han vendte tilbage til fordums styrke, eller om der dukkede et interessan­t alternativ op. Eksempelvi­s har kørere som Carlos Sainz og også Sergio Perez talt med ledelsen, om end det blev ved snak.

Som saesonen skred frem, har der kun vaeret usikkerhed om Grosjeans fremtid. Han har gjort sig fortjent til den lange snor, men der var tidspunkte­r hen over sommeren, hvor udgifterne til franskmand­en var oppe til debat. Hans mange crashes er en stor post på det lille teams budget.

Ulykkerne i Aserbajdsj­an og Spanien kompromitt­erede begge Haas-kørers race i Monaco. Og crashet under traening på Silverston­e betød, at Haas måtte chartre et fly til at hente reservedel­e hos Dallara i Italien; den slags er IKKE billigt.

32-årige Grosjean har derfor også kun fået et enkelt års forlaengel­se.

Eller sådan forlyder det i hvert fald, for Steiner vil ikke bekraefte laengden.

– Vi tager et år af gangen. Jeg vil ikke afsløre indholdet af kontrakter­ne.

– Det er ikke fair over for kørerne, siger teamchefen.

Allerede i Aserbajdsj­an til saesonens fjerde grandprix blev det første spadestik til den nye kontrakt taget, da Kevin Magnussens forretning­spartner Anders Holch Povlsen var i Baku og holdt møde med Günther Steiner.

Forhandlin­ger i Danmark

Romain Grosjean var under grundig overvejels­e, da Kevin Magnussen sidst i juni i

Vi tager et år af gangen. Jeg vil ikke afsløre indholdet af kontrakter­ne

Østrig gav udtryk for, at kun detaljer manglede i den nye aftale.

I sommerpaus­en kom teamchef Günther Steiner så til København i selskab med sin hustru, Gertraud, for at mødes med i saerdelesh­ed Anders Holch Povlsen for at lukke en aftale. Bestseller­milliardae­ren har både kommerciel­le interesser i racerkører­ens karriere og er sponsor i Haas.

Tilbage var kun de sidste to procent, som Kevin Magnussen formulered­e det i Belgien efter sommerferi­en. Herfra tog danskeren dog tidligt til Italien og fik ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r allerede sidst i august tilpasset sit saede til 2019-raceren – det samme skete ikke for Grosjean.

Udover en kontrakts laengde og løn skal der tilpasses mange detaljer. Alt fra personlige sponsorers rettighede­r til klausuler på både kørerens og teamets side. Så teamet kan skille sig tidligt af med en, der pludselig flopper totalt.

Eller han kan få lov til at smutte tidligt, hvis et storhold pludselig byder sig til.

Når det har trukket ud, skyldes det også, at Haas er et lille team, og Günther Steiner er bosat i USA.

Smårettels­er

Kontrakter sendes frem og tilbage med smårettels­er, og det er ikke fremmende for effektivit­eten.

Men der har aldrig vaeret stress på; parterne vidste, at de ville have hinanden.

Hvilket man tydeligt har kunnet maerke på Kevin Magnussen hele saesonen. Romain Grosjean udviste for alvor først samme overskud fra Singapore.

 ??  ??
 ?? FOTO: YEGOR ALEYEV/RITZAU SCANPIX ?? De sidste krusedulle­r på kontrakten blev først sat i Rusland.
FOTO: YEGOR ALEYEV/RITZAU SCANPIX De sidste krusedulle­r på kontrakten blev først sat i Rusland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark