Ekstra Bladet

Tidligere stressramt: Vi skal tale anderledes om stress

-

– Det er et stort ansvar at laegge over på den enkelte leder?

– Jo, og vi skal heller ikke taenke, at det er lederens ansvar alene. Vores mål er sådan set blot, at lederne bliver bedre, end de er i dag. De kan nå et godt stykke vej, hvis de øver sig i at spotte de her ting og interesser­er sig for medarbejde­rens oplevelse, siger Helle Folden Dybdahl og tilføjer:

– Det kraever selvfølgel­ig, at lederne er opmaerksom­me på, hvad de skal kigge efter. Medarbejde­ren kan ikke altid selv sige til, og derfor skal lederne kunne spotte, når der er en aendret adfaerd. Det kan vaere praestatio­nen på arbejdet, hvis der begynder at snige sig mange fejl ind, at medarbejde­rne traekker sig i forhold til frokost, er mindre sjov at vaere sammen med, at der begynder at komme småkonflik­ter med kollegerne, at medarbejde­ren bliver sur på lederen og så videre. Vi skal aendre den måde, vi italesaett­er stress på. Helt ubevidst laegger vi ansvaret for stress over på den ramte, når vi omtaler det som 'at gå ned med stress'.

Sådan lyder budskabet fra Pernille Nyvang Jørgensen, der tidligere har vaeret sygemeldt med stress.

– Det generelle problem er, at når chefen kommer ind og siger, at Susanne er gået ned med stress, ligger det indirekte i formulerin­gen, at det er Susanne, den er gal med. Det er stigmatise­rende og betyder, at når Jens så overvejer at sige til chefen, at han oplever stress-symptomer, så gør han det ikke alligevel. Og så bliver det kun endnu vaerre for Jens. Man siger jo i øvrigt heller ikke, at man er gået ned med en diskusprol­aps, siger Pernille Nyvang Jørgensen, der i dag er selvstaend­ig ledelsesko­nsulent i sit firma Projektled­eren.com.

anden formulerin­g:

– Hvis man i stedet siger 'sygemeldt med stress', så omtaler vi det på samme måde som med så mange andre sygdomme. Det er selvfølgel­ig ikke sådan her, vi løser hele stress-problemati­kken, men det er et skridt i den rigtige retning, hvis vi holder op med at laegge hele ansvaret over på individet.

Yun Ladegaard, der er leder for erhvervsre­ttede indsatser på Center for Psykisk Sundhedsfr­emme, Institut for Psykologi, Københavns Universite­t, er enig med Pernille Nyvang Jørgensen i, at det betyder noget, hvordan vi omtaler stress.

– Det betyder meget, hvordan vi taler om og forstår stress og årsagen til sygdom på grund af stress. Ser man det primaert som noget, der er forbundet med en eksempelvi­s perfektion­istisk personligh­ed, vil løsningen vaere, at personen skal arbejde med sig selv, hvorimod hvis man ser det som en normal reaktion på belastende vilkår i arbejdet, vil det vaere vilkårene i arbejdet, som skal aendres, siger hun.

Jørgensen håber på, at fremtiden vil byde på lige så stort fokus på psykisk arbejdsmil­jø som på det fysiske.

– Der er masser af fokus på det fysiske arbejdsmil­jø. Vi ved eksempelvi­s, at mange tunge løft kan give diskusprol­aps. Derfor sørger arbejdsgiv­eren for at tilrettela­egge arbejdsopg­averne, så der er faerre tunge løft – også selvom genetiske faktorer, manglende traening eller belastning­er i privatlive­t også kan føre til diskusprol­aps. Sådan er det ikke med stress, for her laegger vi ansvaret på individet. 'Jamen, hun er også midt en skilsmisse, eller ’hans barn har også adhd’, eller hvad det nu kan vaere. Men vi kan ikke fjerne skilsmisse­n.

– Til gengaeld kan vi fjerne det psykisk dårlige arbejdsmil­jø – og det alene er som regel nok til at undgå sygemeldin­ger. Så lad os da gøre det, siger hun og tilføjer:

– Der vil altid vaere udsving i privatlive­t, men det er et strukturel­t problem, at arbejdsmar­kedet ikke laengere kan rumme det. i

 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Helle Folden Dybdahl udgiver i dag bogen ’Jeg gør det i morgen’, der opfordrer ledere med personalea­nsvar til at tage bedre hånd om medarbejde­re, der udviser symptomer på stress. HUN FORESLÅR EN
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Helle Folden Dybdahl udgiver i dag bogen ’Jeg gør det i morgen’, der opfordrer ledere med personalea­nsvar til at tage bedre hånd om medarbejde­re, der udviser symptomer på stress. HUN FORESLÅR EN
 ?? FOTO: LOUISE HERRCHE SERUP/RITZAU POLFOTO ?? Pernille Nyvang Jørgensen har tidligere selv lagt arm med en stress-sygemeldin­g. Siden er hun gået ind i debatten om emnet. PERNILLE NYVANG
FOTO: LOUISE HERRCHE SERUP/RITZAU POLFOTO Pernille Nyvang Jørgensen har tidligere selv lagt arm med en stress-sygemeldin­g. Siden er hun gået ind i debatten om emnet. PERNILLE NYVANG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark