Ekstra Bladet

Tror de vores aeggestokk­e falder ud?

DANMARKS KVINDELAND­SHOLD kører VM’s linjeløb i dag, men de får ikke lov at køre den mest spektakula­ere stigning. Den er forbeholdt maendene

-

INNSBRUCK (Ekstra Bladet): Når de bedste kvindelige danske cykelrytte­re i dag skal køre om VM-medaljer i Østrig, så bliver det ikke på den mest spektakula­ere Gramartbod­en-stigning frem mod målet i Innsbruck.

Den er forbeholdt herrerne ved løbet i morgen, og det aergrer Cecilie Uttrup, der er bedste danske bud på et topresulta­t.

– Det er synd, at hver gang, der skal køres noget spektakula­ert og noget med mediefokus, så er det kun herrerne.

– Der er så mange eksempler på, at hver gang der er noget spektakula­ert – om det så er sidevind i ørkenen eller et spektakula­ert bjerg, så er det forbeholdt herrerne, siger hun med henvisning til VM i Qatar i 2016, hvor kvinderne ikke fik lov at køre i sidevind i ørkenen.

– Tror de vores aeggestokk­e falder ud?

Ekstra Bladet har sat Cecilie Uttrup og sidste års junior-sølvvinder Emma Norsgaard Jørgensen staevne på det danske landsholds base i Brixental godt en times kørsel fra Innsbruck.

Snakken falder hurtigt på forholdet mellem maend og kvinder i cykelsport – et generelt problem, hvis man spørger de to danske landsholds­ryttere.

– Man får den fornemmels­e, at de ikke tror, at vi er

staerke nok til at køre de spektakula­ere ting. At vores aeggestokk­e falder af eller ned, når vi kører op ad stigninger­ne eller ude i ørkenen, siger Cecilie Uttrup.

Tjener ti gange så meget

En ting er ruterne. Noget andet er økonomi.

Og her halter kvinderne også gevaldigt efter maendene, som det også er tilfaeldet i en lang raekke andre sportsgren­e.

Det maerker Emma Norsgaard Jørgensen på naermeste hold. Hun er forlovet med den dobbelte U23-verdensmes­ter på enkeltstar­t, Mikkel Bjerg, og hun ved godt, hvad der står på lønsedlen hos partneren.

– Vi har så lav løn i forhold til herrerne. Jeg er jo sammen med Mikkel, og han er ikke en gang profession­el, men han tjener ti gange så meget som mig.

– Det er der, jeg ser det største problem.

– Vi kommer aldrig til at tjene lige så meget som maendene, men at forskellen er så stor, det synes jeg er et stort problem, siger 19-årige Emma Norsgaard, der ligesom Cecilie Uttrup kører profession­elt for Cervélo-Bigla til dagligt.

Helt forfaerdel­igt

Den afgørende stigning i herrernes løb i morgen har vaeret det helt store samtaleemn­e forud for VM, fordi den stiger voldsomt på den afsluttend­e del af ruten.

Helvedesst­igningen er den meget passende blevet døbt, men kvinderne får ikke lov at køre den.

Ifølge arrangøren UCI af sikkerheds ma essige årsager, fordi det er et problem at spaerre ruten af både i dag og i morgen.

Det giver Cecilie Uttrup dog ikke meget for.

– Det er helt forfaerdel­igt. – Det er virkelig sørgeligt, når jeg så senere finder ud af, at to timer før vi kommer ud på ruten, så bliver stigningen spaerret af i flere timer for at motioniste­r kan komme op og blive kåret som king and queen of the mountain, siger hun.

Kan godt traede til

Hun medgiver, at maendene naturligvi­s er staerkere rent fysisk, og hun kraever ikke, at kvinderne får samme rute som maendene.

– Men vi kan trods alt også godt traede i pedalerne, siger hun.

Den 23-årige Cervélo-Bigla-rytter skriver jaevnligt blogs om problemet med forskelsbe­handling i cykelsport, og det har flere gange fået internatio­nale medier til at omtale hendes kritik af blandt andet UCI, der arrangører de store cykelløb i hele verden.

– Jeg skal passe på, hvad jeg siger, men UCI er meget traditions­bundet, når de laegger ruterne, siger hun.

I sommer blev hun taet på verdensber­ømt for et meget følelsesla­det interview, da hun som nummer fire kørte over målstregen i La Course, der er kvindernes svar på

Jeg skal passe på, hvad jeg siger, men UCI er meget traditions­bundet, når de laegger ruterne

Tour de France.

Og selvom afslutning­en i Innsbruck ikke nødvendigv­is bliver med følelserne uden på tøjet på helt samme måde, så glaeder hun sig til, at kvindecykl­ing igen får mediernes fokus.

– Det er live over hele verden, så det er en mulighed for at vise frem, at kvinder godt kan køre cykelløb, hvis nogen skulle vaere i tvivl, siger hun og understreg­er, at Danmark ikke er blandt medajlefav­oritterne.

– Men man kan vaere også fint tilfreds, hvis man kommer over stregen og braekker sig.

– Hvis man er helt faerdig og kan sige, at man har kørt alt, hvad man kunne, siger Cecilie Uttrup.

 ??  ??
 ??  ?? Stefan Christense­n sc@eb.dk
Stefan Christense­n sc@eb.dk
 ??  ?? Tariq Mikkel Khan foto@eb.dk
Tariq Mikkel Khan foto@eb.dk
 ??  ?? – Det er live over hele verden, så det er en mulighed for at vise frem, at kvinder godt kan køre cykelløb, fortaeller Cecilie Uttrup, der får et godt grin med Emma Norsgaard Jørgensen.
– Det er live over hele verden, så det er en mulighed for at vise frem, at kvinder godt kan køre cykelløb, fortaeller Cecilie Uttrup, der får et godt grin med Emma Norsgaard Jørgensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark