Ekstra Bladet

Elbilekspe­rt: Løkkes plan er mulig

- KRISTIAN B. LARSEN kbl@eb.dk

Det lyder måske vildt at indføre noget så drastisk som et forbud mod salg af nye benzinog dieselbile­r fra 2030, men ambitionen er slet ikke så tosset, som det måske kan lyde.

Udviklinge­n på elbiltekno­logien har nemlig gevaldig fart på i disse år, forklarer Ole Kveiborg, der er projektled­er hos den rådgivende ingeniørvi­rksomhed Cowi og ekspert i elbiler.

Han kalder planen ’ambitiøs, men ikke umulig’.

– 12 år er så lang tid, at der er grund til at vaere optimistis­k.

Løkkes bil-løfte kommer, fordi transport står for en ’fjerdedel af Danmarks CO2udledni­ng. Og luften i de største byer er for forurenet’, som Løkke sagde.

En million biler

– Det vil betyde, at der i 2030 vil vaere over én million hybrid-, el- eller tilsvarend­e grønne biler i Danmark, fortaeller statsminis­teren.

Det nok største problem med elbiler i dag er, at de kun kan køre 200-250 kilometer pr. opladning.

– Men den udfordring er snart overkommet, vurderer Ole Kveiborg.

– Hurtigladn­ing bliver mere udbredt og mere effektiv. Som vi vil se, når vi ser 12-14 år frem, så er det ikke en vaesentlig udfordring, siger han.

Ifølge statsminis­teren vil første skridt til denne ambition blive taget i naeste uge, hvor regeringen praesenter­er et nyt luft- og klimaudspi­l. – Det er helt urealistis­k, at det allerede skal vaere i 2030.

– At så stor en struktur skal laves så meget om på så kort tid.

– Kunne du selv finde på at købe en elbil?

– Ja, jeg vil gerne have en, men det kommer an på regeringen. De skal lave nogle ordninger, så det kan betale sig. – Hvis jeg ikke skal vaere egoistisk, taenker jeg, at det er godt for miljøet. Så i det store billede er det okay.

– Men det giver en masse udfordring­er for folk, der lige har anskaffet sig en ny bil og ikke har råd til at skifte bil inden for de naeste 10-12 år, siger hun.

– Politikern­e skal gøre noget i forhold til afgifter, så det bliver muligt for alle mennesker at få en elbil. – Jeg synes ikke, det er en god beslutning. Det er ikke okay. – Vil du ikke selv køre elbil?

– Nej! Det er noget, vi ikke er vant til. Jeg ved ikke, hvordan det foregår med at fylde strøm på, og hvor langt den kører, siger han.

– Man kan nok godt finde ud af det inden 2030, og der kommer nok til at vaere flere elbiler på gaderne, men jeg foretraekk­er det, jeg er vant til.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark