Ekstra Bladet

Tvang sig ind med Face ID

Facebook saelger data om dig fra dine venner SKYGGEPROF­ILER: Annoncører kan målrette reklamer med data, du aldrig har delt

- FOTO: RITZAU SCANPIX

Facebook er villig til at gå saerdeles langt i kampen for at score endnu flere milliarder fra annoncører, der gerne betaler dyrt for at ramme dig med skraedders­yede reklamer.

Det afslører en gruppe af amerikansk­e forskere, der har kulegravet det system, Facebook har lavet til annoncører­ne.

Og forskernes resultater er skraemmend­e laesning, hvis du tror, at du kan beskytte dit privatliv på nettet.

Data fra venner

For selvom du aldrig har delt for eksempel dit telefonnum­mer med Facebook, forhindrer det ikke, at annoncører­ne kan bede om, at du skal praesenter­es for en annonce, fordi du har netop det telefonnum­mer.

Det er smart, hvis et firma har en liste med telefonnum­re eller mailadress­er. Listen laegger de op i Facebooks annoncesys­tem, hvorefter det sociale netvaerk tjekker, om data fra listen passer med en profil.

Og det er under det tjek, at Facebook ikke alene bruger dit telefonnum­mer, mail, fødselsdag og andre personlige data, som du selv har delt.

Ifølge forskernes kulegravni­ng henter Facebook også data om dig fra dine venners profiler eller fra din WhatsApp-konto, hvis du har sådan en. Selv når du alene deler dit telefonnum­mer med Facebook for at sikre din konto med to-faktorbekr­aeftelse, bliver nummeret også brugt til at saelge målrettede annoncer med.

Skaber en skyggeprof­il

På den måde skabes der nemlig en unik såkaldt ’skyggeprof­il’, der er meget mere omfattende og mere vaerdifuld for Facebook end blot de data, du selv ønsker at dele.

Problemet er bare, at Facebook hidtil har naegtet, at man bruger data på den måde. Firmaet har også vaeret meget tilbagehol­dende med at informere brugerne om, at der skabes en hemmelig profil af dem, som man ikke kan slå fra og heller ikke få en kopi af.

Kaempe tillidsbru­d

Det er et kaempe tillidsbru­d, at Facebook bruger dit telefonnum­mer til at lave målrettede reklamer, selvom du alene har delt det for at sikre din konto bedre.

Eller endnu vaerre aldrig har delt nummeret, men at Facebook så har hentet det fra WhatsApp elller dine venners adressebog, mener Forbrugerr­ådet Taenk.

– Det er en oplagt sag for myndighede­rne at undersøge, hvis forskernes fund står til troende, siger Anette Høyrup, der er seniorjuri­st i Forbrugerr­ådet Taenk.

– Det er jo skraemmend­e, at Facebook på den her måde misbruger dybt personlige data, uden at jeg som bruger har mulighed for at stoppe det.

Facebook bekraefter ifølge Gizmondo, at forskerne har ret i deres resultater, men at det sociale netvaerk ikke mener, at de gør noget forkert. Da FBI for et par måneder siden jagtede beviser i en sag, tvang de ifølge Forbes den mistaenkte til at låse sin iPhone X op med Face ID.

Efter amerikansk lov kan myndighede­rne godt gøre det, da ansigtsgen­kendelse ikke udgør det samme indgreb som at tvinge en mistaenkt til at dele sit password eller anden personlig viden.

Det er en oplagt sag for myndighede­rne at undersøge

 ??  ?? Hvad gemmer Facebook af data om dig? Og hvor har de fået dem fra? Selvom det sociale netvaerk påstår, at de skam informerer brugerne åbent, er det slet ikke tilfaeldet, viser ny amerikansk forskning.
Hvad gemmer Facebook af data om dig? Og hvor har de fået dem fra? Selvom det sociale netvaerk påstår, at de skam informerer brugerne åbent, er det slet ikke tilfaeldet, viser ny amerikansk forskning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark