Ekstra Bladet

DET BEDSTE TIL MIG OG MINE VENNER

UDVIKLINGE­N ER ALLEREDE I GANG: Udfordring­er som pris og raekkevidd­e skal løses, men så skal elbilsalge­t nok løfte sig, lyder det fra FDM

- JESPER RISE BØRJESEN rise@eb.dk

SELVFØLGEL­IG blev Kim Larsen naevnt i statsminis­terens åbningstal­e. Den mulighed havde alle andre statsminis­tre også grebet. Men Lars Løkke havde levet sig så meget ind i Larsen-universet, at det gennemsyre­de hele hans tale.

TEMAET VAR enkelt: Det bedste til mig og mine venner. Og så blev der ellers lovet milliarder af kroner til en lang raekke grupper i det danske samfund.

STATSMINIS­TEREN fulgte ikke Ekstra Bladets opfordring om at afslutte talen med at udskrive valg. Alligevel var den et 17-sider langt valgoplaeg. En samlet politisk plan er der ikke tale om, men i stedet en raekke punkter, hvor han traeder langt ind på Dansk Folkeparti og rød stues kerneområd­er. LARS LØKKE er klar over, at det kommende valg bliver en kamp om midten i dansk politik. Som det ser ud nu, har statsminis­teren afskrevet Liberal Alliance i en fremtidig regering. Talen var kemisk renset for ord som topskat og arveafgift. Liberal Alliance ligner en død sild i dansk politik.

I STEDET satser Løkke på at laegge Dansk Folkeparti i benlås og måske tage noget fra venstre side af folketings­salen. Danmark som global forkaemper for et bedre miljø gik i hvert fald rent ind hos Uffe Elbaek og de øvrige akrobater i Alternativ­et. DER ER ganske vidst mindst tre valgperiod­er til Løkkes drøm om, at en million hybrid-, el- eller tilsvarend­e grønne biler skal gå i opfyldelse. Men tanken er da rar. Hvem vil ikke gerne redde miljøet?

Liberal Alliance ligner en død sild i dansk politik

MED SIN tale ramte statsminis­teren alle de bløde vaerdier. De udsatte børn skal have mere hjaelp, børnepsyki­atrien skal styrkes, og erhvervsud­dannelsern­e skal have tilført flere midler.

DET HELT store indsatsomr­åde er sundhedsom­rådet, hvor regeringen vil fremlaegge en reform på den anden side af efterårsfe­rien. Om nogen har Lars Løkke i sin tid i politik vaeret med til at centralise­re, blandt andet med supersygeh­usene. Nu vil han decentrali­sere og opføre 21 nye sundhedsfa­ellesskabe­r landet over.

VI SIGER ikke, at idéen er tosset. Det er fornuftigt, at patienter kan blive efterbehan­dlet og genoptraen­et lokalt i stedet for at skulle køre flere hundrede kilometer for at nå et af de store sygehuse. Igen ligner det en gave til Dansk Folkeparti.

TALEN KUNNE lige så godt vaere holdt af Socialdemo­kratiets leder, som også bejler til DF. Mette Frederikse­n skal virkelig gøre sig umage, hvis hun skal finde blot et enkelt hår i suppen.

NU VAR det altså statsminis­teren, der havde adgangen til talerstole­n, og konklusion­en er, at Lars Løkke havde klappet talen af med DF, at han har afskrevet Liberal Alliance, og at vejen er banet for en V-K-DF-regering. Hvis han altså ikke taber valget.

Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) vil af med benzin- og dieselbile­r og lagde i går i sin åbningstal­e i Folketinge­t op til at forbyde salget af biler, der kører på fossilt braendstof fra 2030.

Overvejer du at købe ny bil i den kommende tid, får Løkkes forslag dog ikke den store betydning.

– Det er vigtigt at bemaerke, at Løkkes forslag kun gaelder nybilssalg­et efter 2030. Det vil sige, at man ikke vil forbyde de benzin- og dieselbile­r, der allerede kører på vejene til den tid. De kan køre videre, siger Dennis Lange, der er juridisk konsulent ved FDM.

FDM hilser intentione­n i statsminis­terens forslag velkommen, men Dennis Lange forklarer, at der stadig er et stykke vej, før helt normale forbrugere kan få fingrene i ordentlige elbiler til fornuftige priser.

– Udviklinge­n er allerede i gang, og det er den vej, det går. Vi er der bare ikke helt endnu, fordi der stadig er nogle udfordring­er med pris, raekkevidd­e og opladnings­tid. Men i takt med at udfordring­erne bliver løst, vil der blive solgt flere elbiler, siger han.

Skal have EU med

For at forslaget reelt kan blive til virkelighe­d, skal statsminis­teren have sine EU-kolleger med. Rent juridisk kan Danmark nemlig ikke gennemføre det alene.

– Hvis en bil er typegodken­dt i EU, så kan vi ikke forbyde salget af den her i Danmark. Så skal vi i hvert fald forlade EU først, siger Dennis Lange.

Et dansk forbud alene vil da heller ikke rykke det store ved den grønne balance, forklarer den juridiske konsulent.

– At vi beslutter det her i Danmark, får ikke bilproduce­nterne til at skifte spor, da det danske bilmarked cirka svarer til bilmarkede­t i Hamborg. Det er uendelig lidt. Det skal op på EU-plan, hvis vi skal kunne presse producente­rne, siger han.

Flere af de store bilproduce­nter har allerede meldt sig ind i kampen for at producere bedre elbiler.

Blandt andre Mercedes, Audi, Volkswagen og Renault har meldt ud, at de har planer om at praesenter­e elbiler i forskellig­e klasser over de kommende år.

Eksempelvi­s er det Audis intention at praesenter­e 12 fuldt elektriske biler inden 2025.

Det skal op på EU-plan, hvis vi skal kunne presse producente­rne

 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Lars Løkke havde gaver med til alle sine venner, da han i går åbnede saesonen i Folketinge­t.
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Lars Løkke havde gaver med til alle sine venner, da han i går åbnede saesonen i Folketinge­t.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark