Ekstra Bladet

ET STIGENDE ANTAL FAMILIER HAR TRE BILER I INDKØRSLEN

Antallet af danske familier med tre eller flere biler er mere end fordoblet de seneste 10 år

- MATHIAS GRAM

En bil til dig, en til konen og en til sønnik... host, søndagstur­en.

Antallet af danske familier, der har tre eller flere biler stående i indkørslen, er steget eksplosivt de seneste år. Og i år har allerede sat rekord, selv om der stadig er små tre måneder tilbage af året.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som sammenlign­ingstjenes­ten Samlino.dk har trukket.

Godt 56.000 husstande havde i den første halvdel af 2018 indregistr­eret tre biler, og yderligere 11.600 havde mere end tre biler i garagen. For 10 år siden rådede bare 38.600 husstande over tre eller flere biler, og der er med andre ord sket en stigning på hele 57 procent i perioden.

Under fem procent

Familier med tre eller flere biler udgør dog stadig en meget lille del af det samlede antal med bil i Danmark. I første halvdel af året havde rundt regnet 1.850.000 danske familier nøglerne til en bil.

Ikke desto mindre har man lagt maerke til stigningen hos Codan Forsikring.

- I Codan ser vi en tendens til, at stadigt flere husholdnin­ger får tre biler. Det er dog stadig under fem procent af vores husstandsk­under, der har mere end to biler i garagen, siger Mads Houe, pressechef i Codan, i en pressemedd­elelse.

I første halvdel af året havde godt 443.000 husstande to biler i garagen. Også her er det gået markant fremad de seneste 10 år, for i 2008 lå tallet nede på 326.000.

Veteraner og 'børnebiler'

Der findes ikke noget endegyldig­t svar på, hvad danskerne bruger den tredje bil til, men den stigende interesse for veteranbil­er kan vaere medvirkend­e årsag til, at nøgleskabe­ne er begyndt at bugne med bilnøgler hjemme på villavejen­e.

Ifølge tal fra De Danske Bilimportø­rer var der 1. maj i år 42.400 biler med mere end 35 år på bagen på de danske veje – mod 30.300 biler i 2010.

En anden årsag til stigningen kan vaere, at familiens voksne børn får eller køber bil i fars eller mors navn, fordi det er dyrt at forsikre bilen selv. Det er snyd, men faenomenet er alligevel så udbredt, at det har fået sit eget navn i forsikring­sbranchen: 'Børnebiler'.

I et forsøg på at imødekomme de unge bilister tilbyder mange selskaber saerlige forsikring­er til hjemmeboen­de, der ikke er faste brugere af mors og fars bil. Der er dog visse tilfaelde, hvor det ikke er nok at stå som bruger af bilen.

- Hvis det er et af familiens store børn, der er den primaere bruger af den tredje bil, skal de tegne deres egen bilforsikr­ing, siger Codans pressechef, Mads Houe, i pressemedd­elelsen.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON/RITZAU SCANPIX ?? I første halvdel af 2018 rådede godt 67.000 familier over tre eller flere biler.
FOTO: JONAS OLUFSON/RITZAU SCANPIX I første halvdel af 2018 rådede godt 67.000 familier over tre eller flere biler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark