Ekstra Bladet

TAK FOR LORT

Frustratio­nerne fik frit spil i foran Grenaa rådhus, hvor hundredvis af at vrede borgere i Norddjurs Kommune demonstrer­ede mod omfattende spareplan

- ANDERS ZACHO ASTRID MORTENSEN FOTO: ERNST VAN NORDE azk@eb.dk; amo@eb.dk

Vreden, frustratio­nen og håbløshede­n er tydelig at spore i øjnene på de hundredvis af borgere fra Norddjurs Kommune, der tirsdag aften var troppet op foran rådhuset i Grenaa.

De var der for at protestere over de politikere, de selv har valgt, men som de i den grad mener, nu har svigtet dem.

I trygge rammer indenfor rådhusets fire mure vedtog den upopulaere kommunalbe­styrelse nemlig en omfattende spareplan på svimlende 460 millioner over de naeste fire år.

Regningen, nedskaerin­gerne og skolelukni­ng rammer netop de vrede borgere, der uden skyld eller ansvar nu står med udsigten til at skulle spaende livremmen ind for at redde kommunen ud af den økonomiske ruin, som politikern­e har efterladt den i.

36-årige Stefan Bak er så utilfreds med lokalbesty­relsens nedskaerin­gsplan, at han ikke holdt sig tilbage, da borgmester Jan Petersen kortvarigt viste sig for folkemaeng­den før mødet. Her fik han nemlig overrakt ’Håndbog i kloakmeste­rarbejde’, fordi, som Stefan Bak sagde.

– De gør det til et lortesamfu­nd!

Dybt alvorligt

I november 2017 vandt den socialdemo­kratiske borgmester kommunalva­lget i den østjyske kommune og satte sig dermed i stolen til sin tredje periode som borgmester.

Men her, naesten et år senere, fortryder de vrede borgere, som Ekstra Bladet møder på den menneskefy­ldte rådhusplad­s, det skaebnesva­ngre valg.

I juni blev de nemlig klar over, at politikern­e med deres mangeårige borgmester i spidsen har ledt kommunen på en økonomisk deroute. Og Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomisty­ring ved Aalborg Universite­t, forstår borgernes vrede.

– Det er voldsomt usaedvanli­gt og alvorligt. At skønne så meget forkert på basale forudsaetn­inger af indtaegter og udgifter kan naesten ikke lade sig gøre. Så dårlig kan man ikke vaere til at budgetplan­laegge. Politikern­e har ansvaret, og de skulle kollektivt have set det her komme, slår han fast over for Ekstra Bladet.

At skønne så meget forkert på basale forudsaetn­inger af indtaegter og udgifter kan naesten ikke lade sig gøre

Katastrofa­lt

Borgmester Jan Petersen har gentagne gange forklaret, at den økonomiske lussing, der nu vil ramme borgerne i den pressede kommune, skyldes ’en kaempe fejl’ i det skøn, man lagde til grund for budgettet.

Her har man isaer undervurde­ret en stigning i udgifterne til de såkaldte ’svage borgere’, som modtager overførsel­sindkomste­r. Ifølge borgmester­en viste budgetrevi­sionen fra december 2017 et såkaldt merforbrug på overførsel­sområdet på 8,9 millioner kroner.

I 2018 er det beløb steget til hele 55 millioner kroner. – Der har stået en masse vrede

 ??  ?? Vaersgo borgmester­26-årige Stefan Bak fra Trustrup foraerede borgmester Jan Pedersen en bog. Titlen var ’Håndbog i kloakmeste­rarbejde’, og det var Stefan Baks mening om politikern­es arbejde: - De gør det til et lortesamfu­nd.
Vaersgo borgmester­26-årige Stefan Bak fra Trustrup foraerede borgmester Jan Pedersen en bog. Titlen var ’Håndbog i kloakmeste­rarbejde’, og det var Stefan Baks mening om politikern­es arbejde: - De gør det til et lortesamfu­nd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark