Ekstra Bladet

Kommunen er i knae

-

I det netop vedtagede budget forklarer kommunen, at det økonomiske rod skyldes en ’budgetlaeg­ningsfejl’.

Det betyder, at man har set på forkerte – og i det her tilfaelde alt for positive – tal, når økonomiudv­alget har lagt budgettet for Norddjurs Kommune.

Her man lavet skøn på flere områder, der har vist sig at vaere alt for lave – 460 millioner kroner for lave.

Skoler og førtidspen­sion

Specielt i forbindels­e med overførsel­sindkomst- og skoleområd­et har økonomiudv­alget regnet millioner af kroner forkert.

En stigning af antallet af førtidspen­sionister betyder, at kommunen har ekstraudgi­fter på 35 millioner kroner i 2018. For det efterfølge­nde år er det tal endnu højere.

’Det økonomiske grundlag for kommunens service er aendret fra sårbar til dramatisk, da alene en forøgelse af udgifterne til forsørgels­e på arbejdsmar­kedsområde­t er vokset med netto 55 mio. kr. i 2019’, lyder begrundels­en i budgetafta­len.

Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomisty­ring ved Aalborg Universite­t, forklarer, hvorfor man nu er tvunget til at lukke en af skolerne i kommunen:

– På skoleområd­et har man på grund af befolkning­safgang 12 procent faerre i klasserne end på landsplan, men det koster cirka det samme at undervise. Det betyder, at man har større omkostning­er, som jeg får til en merudgift på 25 millioner kroner om året, siger økonomipro­fessoren.

– Man skulle have tilpasset sin skolestruk­tur i tide, konstatere­r Nikolaj Bukh. Budgetfors­laget rummer blandt andet følgende elementer:

En skattestig­ning på 1,1 procent og rammebespa­relser på samtlige serviceomr­åder på 58,8 mio. kr. i 2019 stigende til 113 mio. kr. i 2020

Anlaegsniv­eauet saenkes til cirka 27 mio. i 2019. Lukning af åbne aktivitets- og cafétilbud. Reduktion i tilbuddet om forebyggen­de traening.

Rengøring i aeldres hjem tilbydes fremover hver tredje uge. Den generelle normering på plejecentr­e og i hjemmeplej­en reduceres med ti procent.

Elever fra overbygnin­gen (7.-9. klasse) på Ørum Skole skal fordeles ud på de omkringlig­gende skoler. Lukning af en af de to skoler Toubro Børneby eller Mølleskole­n (beslutning udskudt).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark