Ekstra Bladet

SÅDAN FOREGIK SVINDEL FOR 111 MIO. KR.

Fiktive projekter og aendring af navne i systemer blev anvendt, når sigtet 64-årig overførte penge til sig selv, mener politiet

- CARSTEN NORTON cno@eb.dk

Anna Britta Troelsgaar­d Nielsen udnyttede sin status som superbruge­r i Socialstyr­elsens tilskudsad­ministrati­ons it-systemer til at indsaette sine egne kontooplys­ninger, når hun skulle anvise tilskudsmi­dler.

Bagefter rettede hun kontonumre­ne tilbage til det oprindelig­e, så ingen opdagede, at hun havde overført pengene til sig selv.

Det mener Statsadvok­aten, fremgår det af et fortroligt dokument, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Dokumentet er dateret 5. oktober 2018 og afslører i en hidtil uset detaljerin­gsgrad, hvordan Statsadvok­aten for Saerlig Økonomisk og Internatio­nal Kriminalit­et (SØIK) mener, at den nu 64-årige kvinde i årene 2002-2018 har svindlet for ikke under 111 mio. kroner.

I sit daglige arbejde med forvaltnin­gen af tilskudsor­dninger mener SØIK, at den sigtede har indsat sine egne kontonumre i forbindels­e med anvisning af penge.

Ved den lejlighed har hun enten oprettet fiktive projekter og fiktive tilskudsmo­dtagere eller rettet en faktisk beløbsmodt­ager af tilskudsbe­løb for derpå at overføre resten af pengene til sig selv.

Pengene blev på denne måde overført direkte fra tilskudsad­ministrati­onens systemer til systemet Navision Stat Kreditormo­dul – og derfor automatisk sendt videre til den sigtedes egen konto. Som Ekstra Bladet tidligere har afsløret, havde kvinden konto i Danske Bank.

Herefter, fremgår det af dokumenter­ne, gik den nu 64årige kvinde, som altså betegnes som 'superbruge­r' af systemerne, ind og aendrede kontooplys­ningerne, så det korrekte kontonumme­r igen stod anført i systemet.

Godt billede

Den 64-årige, der i andre sammenhaen­ge er gået under navnet Britta Nielsen, aendrede ifølge Statsadvok­aten samtidig i de breve, der blev sendt fra Socialstyr­elsen til modtagerne af pengene.

Ekstra Bladet har bedt SØIK om en kommentar til de oplysninge­r, dokumentet afslører.

– Vi har et godt billede af, hvad der er sket og hvornår. Derudover har vi af hensyn til efterforsk­ningen ikke yderligere bemaerknin­ger, siger statsadvok­at Morten Niels Jacobsen.

Anna Britta Troelsgaar­d Nielsen blev formelt bortvist fra sin arbejdspla­ds 25. september.

Samme dag modtog politiet en anmeldelse fra Socialstyr­elsen, der på baggrund af intern revision anmeldte den 64-årige for underslaeb.

Anna Britta Troelsgaar­d Nielsen blev formelt bortvist fra sin arbejdspla­ds 25. september

 ?? PRIVATFOTO ?? Ikke bangeEfter­lyste Britta Nielsen bruger dette safari-billede på et af de sociale medier, som hun benytter sig af.
PRIVATFOTO Ikke bangeEfter­lyste Britta Nielsen bruger dette safari-billede på et af de sociale medier, som hun benytter sig af.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark