Ekstra Bladet

Måske skulle du nøjes med bøf en gang om ugen Opinionen

Dan Rachlin

- FOTO: JAN UNGER

Overskrift­en er møgprovoke­rende INDRØMMET: og egentlig også kun beregnet til, at netop du skal fatte interesse for min tilkendegi­velse.

Kloden sveder, og vi sviner, aeder, forbruger og oser mere, end den kan holde til.

Én af de allerstørs­te miljøsynde­re er koen. Den ved det ikke selv, men ikke mindst dens monumental­e prutter er ikke godt for ozonlaget. Sammenlagt med dens krav om foder og plads at vaere på er oksekød én af de helt store miljøsynde­re.

udviklings­lande og i Kina, hvor I TIDLIGERE man i århundrede­r har ’nøjedes’ med grøntsager og hvidt kød fra fjerkrae eller grise, vil de efter deres nyfundne rigdom også gerne have røde bøffer.

Derfor skal vi allesammen holde lidt igen med oksekødet. Måske se på det som noget, man spiser ved festlige lejlighede­r eller en enkelt gang om ugen.

Og det er vi faktisk mange, der er begyndt på. Mere grønt, mere fjerkrae, mere gris, mindre ko. At vaere mere selektiv med sine måltider handler ikke kun om mindre rødt kød, som i øvrigt også er godt for helbredet.

om at DET HANDLER OGSÅ vaere opmaerksom på dyrevelfae­rd. At forsøge at spise kød, som kommer fra dyr, der har haft en tålelig tilvaerels­e. Med plads, foder og adspredels­e nok.

Det koster, men så må man ’reste’ den lidt. Eller man må spise noget billigere andre dage. Det er DIG, forbrugere­n, der sidder med magten. Hvis du og andre fravaelger det dårlige kød fra mishandled­e dyr, gør vi sammen en forskel.

Hvad der derimod IKKE rykker noget specielt, er den gruppering af vegetarer og veganere, der tror, man kan true sine medmennesk­er til aendring af vaner og holdninger ved tvang, trusler eller shitstorms.

i stor stil, at debatten på Facebook JEG OPLEVER og andre debatfora hurtigt bliver ’overtaget’ af organisere­de grønne gruppering­er, der ikke ønsker debat og meningsudv­eksling, men kun ønsker at understreg­e, at netop de har ret.

Den store aendring af spisevaner, dyrevelfae­rd og respekt, som holder laengere, end debatten raser, opnår vi kun ved at naerme os hinanden ved hjaelp af forståelse og aendring af de vaner, som stadig dikterer, at velsmagend­e måltider indeholder kød.

Der er kød på denne vigtige debat. Men der behøver ikke vaere kød på bordet hver aften

på denne vigtige debat. Men der DER ER KØD behøver ikke vaere kød på bordet hver aften.

 ??  ??
 ??  ?? Du bør forsøge at spise kød, som kommer fra dyr, der har haft en tålelig tilvaerels­e. Med plads, foder og adspredels­e nok, skriver Dan Rachlin.
Du bør forsøge at spise kød, som kommer fra dyr, der har haft en tålelig tilvaerels­e. Med plads, foder og adspredels­e nok, skriver Dan Rachlin.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark