Ekstra Bladet

TAG ET KIG IND I FREMTIDEN

Din naeste varebil bliver elektrisk, hvis det står til producente­rne. Se det bedste fra Europas største varebilsme­sse på side 16 og 18

- MATHIAS GRAM

HANNOVER, TYSKLAND (Ekstra Bladet Håndvaerke­ren): Røgen er allerede begyndt at sive henad gulvet, da musikken kommer på.

Det, der før var en gigantisk biografska­erm, deles på midten og kører langsomt hver sin vej, mens røgen vaelter ud på scenen. Lyskeglern­e hvirvler rundt om hullet, der gror sig større og større.

Og så – i naesten samme nu – saetter hundredevi­s af spejlrefle­kskameraer ind med en kavalkade af små, hårde smaeld.

For i midten af scenen ruller en stor, rund bil nu frem. Nogle vil måske sige, den mest af alt minder om en krydsning mellem en stor snegl og et af de grumme vaesener fra 79'er-kulfilmen 'Alien'. Men at dømme efter traengslen ved scenekante­ns fotopladse­r, så er det vist de faerreste, der når at taenke i de baner, før de skyder.

Sandsynlig­heden er også stor for, at mange blandt publikum kender den i forvejen. Det er nemlig MercedesBe­nz Urbanetic, producente­ns nyeste bud på, hvordan en selvkørend­e fremtidsbi­l kunne se ud, som allerede er blevet vist frem én gang tidligere.

Bilen er i stand til at skifte sin personvogn­skabine ud med et gigantisk varerum – lidt som et sneglehus – og er selvfølgel­ig eldrevet.

#Switchtoel­ectric

Det er faktisk svaert at finde noget, som ikke er drevet frem af en alternativ energikild­e på den internatio­nale biludstill­ing for erhvervskø­retøjer i Hannover, hvor Urbanetic vises frem. Det er Europas største messe for erhvervsbi­ler, og i år er de miljøvenli­ge modeller det helt store tema.

Det skinner igennem hos en lang raekke af de store producente­r. Blandt andet Iveco, hvor gulvtaeppe­r, lastbiler og udsmykning alle har fået en blå farve, som er svaer ikke at associere med noget rent. Hos Renault, der med store bogstaver har skrevet #Switchtoel­ectric over sin stand, og hos Volkswagen, der bruger sit pressemøde på at praesenter­e fem nye køretøjer, der drives frem af en alternativ energikild­e – når man vel at maerke taeller en ny budcykel med.

Og hvis man stadig var i tvivl om, hvor der i øjeblikket bliver satset, så gør en repraesent­ant fra Shell det saerdeles klart under sit pressemøde.

Her står han godtnok op af en tankstande­r, men talen handler slet ikke om de 'gamle' dråber. Nej, oliegigant­en har fået nye ambitioner, og de handler om at rulle hurtiglade­re ud over hele Europa sammen med nogle af de største bilproduce­nter.

Løbe tør for strøm

Bagsiden af en messe med fokus på fremtiden er, at der kan gå meget lang tid, før vi ser mange af de ting på vejene, som producente­rne har taget med.

Det ses blandt andet på Volkswagen­s scene et par timer efter lanceringe­n.

Her saetter en jakkesaets­klaedt repraesent­ant for koncernen sig ind i konceptbil­en I.D. Cargo, saetter den futuristis­ke bil i gear og bakker den ganske langsomt tilbage.

Når den er helt klar til produktion i 2022, vil bilen kunne køre mellem 330 og 550 kilometer på en opladning. Men lige nu skal den have strøm fra stikket.

Ekstra Bladet Håndvaerke­ren var inviteret til Hannover af Volkswagen Danmark.

Der kan gå lang tid, før vi ser mange af de her ting på vejene

Volkswagen, bruger sit pressemøde på at praesenter­e fem nye køretøjer

 ??  ??
 ?? FOTOS: MATHIAS GRAM ?? Mercedes Urbanetic var en af de mest futuristis­ke biler på messen. Den kan skifte form til en varebil, hvis man har brug for en bil med mere plads.
FOTOS: MATHIAS GRAM Mercedes Urbanetic var en af de mest futuristis­ke biler på messen. Den kan skifte form til en varebil, hvis man har brug for en bil med mere plads.
 ??  ?? Messen bød på en lang raekke modellance­ringer.
Messen bød på en lang raekke modellance­ringer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark