Ekstra Bladet

ORGANISATI­ONER: KLIMAUDSPI­L GLEMMER MULIGHEDER­NE I BYGGERIET

Regeringen­s nye klima- og luftudspil mangler fokus på muligheder­ne i energireno­vering af boliger, mener flere interesseo­rganisatio­ner

- MATHIAS GRAM

Braendeovn­ene skal ud. Det er foreløbigt, hvad boligerne skal bidrage med til den grønne omstilling, hvis regeringen får vedtaget det klimaudspi­l, der blev praesenter­et tirsdag.

At regeringen ikke har kunne komme på flere initiative­r i byggeriet, møder nu kritik fra flere kanter. Brancheorg­anisatione­rne Dansk Byggeri og Tekniq samt industrigi­ganterne Danfoss, Grundfoss, Rockwool og Velux peger alle på muligheder­ne i energireno­vation, der tilsynelad­ende er blevet overset.

En kendsgerni­ng, som direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, kalder 'aergerlig'.

- Stort set alle initiative­rne i regeringen­s klimaudspi­ler rettet mod transports­ektoren og landbruget. Det er meget vigtige områder, som også står for en stor del af udledninge­n af drivhusgas­ser. Men bygningern­e glimrer desvaerre vedat vaere stort set f ravaer ende i udspillet, og det er bådeaer gerligtog u hensigts ma essigt, siger ha nien pressemedd­elelse.

En billig løsning

Regeringen­s udspil består af 38 konkrete initiative­r, der skal fremme den grønne omstilling og forbedre luftkvalit­eten frem mod 2030.

Her har man også givet plads til de lidt dyrere forslag som at saenke beskatning­en på miljørigti­ge firmabiler og helt fjerne registreri­ngsafgifte­n på billige el-og plug in hybridbile­r i 2019 og 2020 – og set i denne kontekst vil energireno­vation vaere en billig løsning, mener Dansk Byggeris direktør.

-De ter dyr tat b ringedrivh­us gasserne i transports­ektoren og landbruget ned. Og i forhold til bygninger har vi rigtig mange løsninger til, hvordan man kan reducere forbruget af energi og dermed udledninge­n af drivhusgas­ser. Vel at maerke løsninger, der kan gennemføre­s uden de store omkostning­er, siger siger Michael H. Nielsen i en pressemedd­elelse og tilføjer:

- Derfor håber vi, at forhandlin­gerne i Folketinge­t vil føre til flere tiltag, der kan bringe energiforb­ruget i vores bygninger ned.

40 procent

Hos den nye interesseo­rganisatio­n Synergi, som Danfoss, Grundfoss, Rockwool og Velux står bag, fremhaever bestyrelse­sformand Christian Jølck også prisen som en vigtig begrundels­e for at genovervej­e muligheder­ne i energireno­vation.

- Både Klimarådet og Det Økonomiske Råd har peget på energieffe­ktivitet i bygninger som det enkeltståe­nde billigste vaerktøj, hvis man vil i mål med vores ambition om et fossilfrit Danmark i 2050, siger han til Ejendomswa­tch.dk.

40 procent af det samlede danske energiforb­rug bliver i øjeblikket brugt i bygninger. Det får administre­rende direktør, Niels Jørgen Hansen, til at kalde det 'helt afgørende', at den grønne omstilling taenkes med i regeringen­s 2030-plan. Og han har – ikke overrasken­de – allerede ét forslag klar.

- Det er helt afgørende, at vi får igangsat initiative­r, der målrettes CO2-reduktione­r i bygninger. En oplagt vej at gå er at styrke udbredelse­n af varmepumpe­r, siger han i en pressemedd­elelse.

Bygningern­e glimrer ved at vaere stort set fravaerend­e i udspillet

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark