Ekstra Bladet

1311 faerre er begyndt på en erhvervsud­dannelse

- MATHIAS GRAM

Flere folkeskole­elever har i år valgt at tage springet til en erhvervsud­dannelse, end det var tilfaeldet sidste år. Rundt regnet 400 flere folkeskole­elever er det blevet til, og det, som politikern­e har sukket efter i flere år, kunne derfor umiddelbar­t se ud til at vaere gået i opfyldelse.

Men bare fordi antallet af folkeskole­elever er steget, betyder det desvaerre ikke, at det samlede antal nye elever også er steget på erhvervsud­dannelsern­e. Antallet af de lidt aeldre elever, der har anden erfaring end folkeskole­n med sig i bagagen, er nemlig samtidig faldet med 11 procent.

Det skriver BygTek.dk - Der er kommet lidt flere fra folkeskole­n, men 1743 faerre af dem, der enten har vaeret ude i job eller prøvet andre uddannelse­r, siger Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervssk­oler, til mediet.

Regner man tallene sammen, ender man ifølge direktøren med et minus på 1311 elever, når man sammenlign­er med sidste år.

Skraemt vaek

Erhvervssk­olerne har laenge haft svaert ved at konkurrere med gymnasiern­e om folkeskole­eleverne, men i dette til fa el dee r det i følgedirek­tørendenye adgangsbeg r a ens n inger på nogle uddannelse­r, der får de lidt aeldre tila t bliv eva e k.

Adgangsbeg r a ens n ingen betyder, at man i nogle tilfaelde skal have en aftale med en laererplad­s eller vaere heldig at få en kvoteplads på uddannelse­n, for at få lov til at gå i gang med grundforlø­b 2. Det er dette forløb, de aeldre elever typisk begynder på, og direktør Lars Kunov mener derfor, begraensni­ngen rammer de aeldre elever uretfaerdi­gt hårdt.

-Det skaberså meget usikkerhed på kvote uddannelse­rne, a televerne holder sig vaek, fordi de ikke kan finde ud af reglerne omkring dimensione­ringen. Der er skoler med dimensione­rede uddannelse­r, som har ledige pladser, fordi eleverne simpelthen bliver skraemt vaek. Dermed er systemet selv med til, at faerre vaelger erhvervsud­dannelsern­e, siger han til BygTek.dk.

Dimensione­ringen af uddannelse­rne er trådt i kraft i år som et led i trepartsaf­talen mellem arbejdsmar­kedets parter. Formålet er at begraense antallet af elever på de uddannelse­r, hvor der i øjeblikket er begraensed­e muligheder for at komme i praktik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark