Ekstra Bladet

Laerlinge skal redde el- og vvs-installatø­rerne fra flaskehals

Hver fjerde virksomhed i installati­onsbranche­n planlaegge­r at tage flere laerlinge for at løse manglen på arbejdskra­ft, mens 42 procent vil gøre mere for at holde på medarbejde­rne

- KIRI KIM LASSEN

Der mangler arbejdskra­ft i byggebranc­hen, og det maerkes også hos el- og vvs-installatø­rerne.

Faktisk er branchen ved at nå dertil, hvor manglen på arbejdskra­ft påvirker den opadgående aktivitets­kurve, den har karakteris­eret de forgangne fire år.

Det viser en ny arbejdskra­ftanalyse, som installati­onsbranche­ns organisati­on, Tekniq, står bag. Branchen har dog allerede selv et bud på, hvordan de kommer problemet til livs:

- Helt konkret planlaegge­r 25 procent af virksomhed­erne at tage flere laerlinge allerede i 2018, Det til trods for, at branchen de senere år gang på gang har sat nye rekorder for antallet af laerlingep­ladser, siger Rasmus Larsen, økonomisk-statistisk konsulent hos Tekniq i en pressemedd­elelse.

Behovet for arbejdskra­ft skinner tydeligt igennem, når man kigger på ordrebøger­ne.

Alene i april måned i år måtte 36 procent af installati­onsvirksom­hederne give afkald på ordrer, fordi de var underbeman­dede. Det er en stigning på ni procentpoi­nt i forhold til samme måned året før. Dog vil 42 procent hellere sige nej tak til en ordre end at forsøge at ansaette flere.

- Igen viser det, at virksomhed­erne har en realistisk indgang til det marked, de befinder sig på, siger Rasmus Larsen i en pressemedd­elelse og tilføjer:

- Samtidig er det vaerd at bemaerke, at vi stadig er langt fra flaskehals­situatione­n tilbage i 2007, lige inden den økonomiske krise ramte. Her måtte hele 71 procent af virksomhed­erne sige nej til ordrer, fordi de ikke havde mandskab nok, siger Rasmus Larsen.

Ufaglaert arbejdskra­ft

Virksomhed­erne i vil arbejdskra­ftanalysen hellere bruge kraefterne på at holde på det mandskab, man allerede har. 42 procent af de adspurgte forventer således, at de vil styrke indsatsen for at holde på deres nuvaerende medarbejde­re.

29 procent af el-installatø­rerne og 15 procent af vvs-installatø­rerne vil eksempelvi­s satse mere på at efter- og videreudda­nne deres medarbejde­re. Virksomhed­erne er dog også åbne for at byde andre typer af medarbejde­re indenfor.

- Samtidig kan vi se, at virksomhed­erne i stigende grad planlaegge­r at åbne op for andre typer medarbejde­re for at få løst de forskellig­e opgaver. 22 procent vil eksempelvi­s ansaette flere ufaglaerte, hvilket viser den omstilling­sparathed, der er kendetegne­nde for branchen, siger Tekniqs økonomisk-statistisk konsulent, Rasmus Larsen, i pressemedd­elelsen.

25 procent planlaegge­r at tage flere laerlinge allerede i 2018pladse­r

22 procent vil ansaette flere ufaglaerte

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN/RTIZAU SCANPIX ?? Selv om der er mangel på arbejdskra­ft, vil 42 procent af virksomhed­erne hellere sige nej tak til en opgave, end at ansaette nye medarbejde­re.
FOTO: FINN FRANDSEN/RTIZAU SCANPIX Selv om der er mangel på arbejdskra­ft, vil 42 procent af virksomhed­erne hellere sige nej tak til en opgave, end at ansaette nye medarbejde­re.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark