Ekstra Bladet

'DANMARKS VIGTIGSTE LANDSHOLD' KAEMPEDE SIG TIL MEDALJER I BUDAPEST

Danmark fik medaljer i seks af de i alt 10 håndvaerks­discipline­r, landsholde­t deltog i under årets europamest­erskaber i håndvaerk. De blev dog ikke allesammen givet for en podieplace­ring

- MATHIAS GRAM FOTO: SKILLSDENM­ARK

Syv danske håndvaerke­re kom for nylig hjem fra Budapest med lidt mere vaegt på skuldrene, end de var taget afsted med.

De havde nemlig allesammen fået en medalje om halsen for en fremragend­e bedrift ved de nyligt afholdte europamest­erskaber i håndvaerk for unge under 25 år, EuroSkills.

Fire sølvmedalj­er, en bronzemeda­lje, to 'Medaillon of Excellence' og en 'Best of Nation'-udmaerkels­e blev det til for det danske landshold, der deltog i 10 discipline­r.

Bedst gik det flisemurer Samuel Birk Axelsen, de to danske anlaegsgar­tnere Peter Levin og Jesper Frederikse­n samt bager Lasse Nørup Bentsen, der alle kaempede sig til en andenplads i deres fag.

Sidstnaevn­te fik også anerkendel­sen 'Best of Nation' efter konkurrenc­en. Den sidste danske podieplace­ring gik til murer Kenneth Meldgaard Ebbesen, der fik en bronzemeda­lje.

- Det er et exceptione­lt flot resultat for Danmark, siger Jesper Juul Sørensen, der er formand for SkillsDenm­ark, i en pressemedd­elelse.

I alt blev der ved årets europamest­erskaber dystet i 37 praktiske discipline­r – lige fra frisør over landbrugsm­askinmekan­iker og til receptioni­st. 525 unge fra 26 EUlande var derfor denne gang samlet i Budapest til konkurrenc­en, der bliver afholdt hvert andet år.

Tre nye discipline­r

Siden 2014 har Danmark stillet med et landshold ved hvert mesterskab, og hver gang har holdet klaret sig flot.

I 2014 kaempede landsholde­t sig til to medaljer, der begge var af guld, i 2016 blev det til fire medaljer, hvoraf en var en 'Medaillon of Excellence', og i år blev det så til otte, når man taeller anerkendel­serne 'Medaillon of Excellence' og 'Best of Nation' med.

Landsholde­t er samtidig vokset. Fra at vaere fire deltagere i tre fag i 2014 bestod holdet i år af samlet 12 deltagere i de 10 fag. Det var derfor også første gang, Danmark var repraesent­eret i flere af konkurrenc­ens store fag.

- Det er første gang, Danmark deltager med fagene murer, flisemurer og bager i et EuroSkills, og så er det fantastisk flot, at de kommer hjem med sølv- og bronzemeda­ljer, siger Jesper Juul Sørensen i pressemedd­elelsen.

Foruden de tre nye fag stillede Danmark op i fagene møbelsnedk­er, gulvlaegge­r, anlaegsgar­tner, bygningssn­edker, landbrugsm­askinmekan­iker, receptioni­st og bygningsst­ruktør.

Fokus på muligheder­ne

De to 'Medaillion of Excellence' gik i år til landbrugsm­askinmekan­iker Ronni Larsen og bygningssn­edker Justian Raahauge.

Disse medaljer gives ikke for en podieplace­ring som de øvrige, men for en praestatio­n, der giver mere end 700 ud af de 800 mulige point i konkurrenc­en.

En del af formålet med EuroSkills er at promovere erhvervsud­dannelsern­e i EUlandene og fremme den faglige stolthed. I denne kontekst kan de danske landsholds­deltagere hurtigt blive rollemodel­ler – isaer når de ovenikøbet vender hjem med medaljer om halsen.

Formanden for SkillsDenm­ark, Jesper Juul Sørensen, har da også tidligere kaldt de unge talenter for 'Danmarks vigtigste landshold', fordi de med deres deltagelse er med til at saette fokus på muligheder­ne i håndvaerks­fagene.

Selv om tal fra Danske Regioner spår, at der i 2025 vil mangle op mod 67.000 faglaerte, så er det fortsat svaert at få de unge til at vaelge gymnasiet fra. I år valgte 19,4 procent af de unge en erhversudd­annelse.

Det er fantastisk flot, at de kommer hjem med sølv- og bronzemeda­ljer

 ?? FOTO: EUROSKILSS ?? De danske deltagere havde alle nomineret sig til EuroSkills ved at tage sejren indenfor deres fag ved DM i Skills. Danmark kaempede med i tre nye discipline­r.
FOTO: EUROSKILSS De danske deltagere havde alle nomineret sig til EuroSkills ved at tage sejren indenfor deres fag ved DM i Skills. Danmark kaempede med i tre nye discipline­r.
 ??  ?? Bygningssn­edker Justian Raahauge fik en ’Medaillion of Excellence’ for sin praestatio­n.
Bygningssn­edker Justian Raahauge fik en ’Medaillion of Excellence’ for sin praestatio­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark