Ekstra Bladet

Ny solid bilnøgle er testet til at klare støv og stød på byggeplads­en

Den nye Ford Transit-serie får en saerligt solid og gennemtest­et nøgle, som kan holde til hårdhaende­de håndvaerke­re

- THOMAS ANDRÉ PETERSEN, ALTOMVAREB­ILER.DK

Nye biler er grundlaegg­ende ikke andet end en bunke blik, plastik, gummi og elektronik.

Om det bliver til en Ford Transit eller en Ferrari gør såmaend ikke den store forskel. Det afhaenger kun af, om det er den ene eller den anden støbeform, de forskellig­e dele produceres i.

Resten handler mere om, hvad markedet fortaeller dig, produktet er vaerd, og det dyreste i den ligning er altid udviklings­omkostning­erne. For slet ikke at tale om crashtest af hver model.

Hundredvis af hel- og halvfaerdi­ge biler bliver smadret på kryds og tvaers, forfra og bagfra i forsøget på at imødekomme enhver taenkelig form for ulykke.

Hver eneste komponent skal vaere i orden, for en kaede er som bekendt ikke staerkere end det svageste led. Og det, mener Ford, nu også skal inkludere nøglen til Transit-serien.

Mens mange elektronis­ke enheder ofte har en begraenset levetid, har Ford udviklet en nøgle, der naesten er som Joakim von Ands pengetank – skud-, brud- og boresikker.

30 minutter under vand

Den solide nøgle, der allerede fås til Transit og Transit Custom, er bygget til at modstå enhver belastning i haenderne på de mest kraevende bilister – nemlig varebilsbr­ugerne.

Den er blevet gennemtest­et og kan nu ifølge Ford overleve 30 minutter under vand, at blive tabt mere end 50 gange på et betongulv og at temperatur­en falder til minus 20 grader eller stiger til 60 graders varme.

Nøglen ligner umiddelbar­t en normal klapnøgle til en fjernbetje­nt centrallås, men indeni ser tingene helt anderledes ud. For at sikre at nøglen er vandtaet, er de to halvdele blevet friktionss­vejset sammen, så vand ikke kan traenge ind.

Inde bag friktionss­vejsningen er nøglen designet, så den kan modstå de typiske slag og knubs, en arbejdspla­ds byder på. Et genopladel­igt batteri oplades hver gang, nøglen saettes i taendingen, så den aldrig løber tør for strøm.

Kemikalier og vibratione­r

- Vores kunder vil gerne have en nøgle, der kan klare alt fra de hårde stød på en byggeplads til de mange udlevering­er i storbyerne, hvor nøglen konstant bruges, siger Jonathan Allan, der er Electrical Engineerin­g Supervisor hos i Ford Europa. Han tilføjer:

- Mens en smartphone kan svigte dig, har vi hos Ford sørget for, at du får en nøgle, der er ligeså slidstaerk som din varebil.

Under udviklinge­n af den solide håndvaerke­rnøgle har man blandt andet testet den i klimakamre, der simulerer

For at sikre at nøglen er vandtaet, er de to halvdele blevet friktionss­vejset sammen

temperatur­er fra den arktiske kulde til ørkenens hede og i luftfugtig­heder op til 100 procent.

Testfasen har også omfattet fem timer omgivet af fint og gennemtrae­ngende støv, 96 timers kemikaliet­est i selskab med benzin, diesel og rengørings­midler samt fire timer med uafbrudte vibratione­r

Den er testet i klimakamre, der simulerer temperatur­er fra den arktiske kulde til ørkenens hede

fra blandt nøgler og mønter.

Ford forventer, at knappen på nøglen kan holde til 100.000 aktivering­er i temperatur­er fra minus 20 til plus 60 graders varme. Og så er den ovenikøbet stadig billigere end en Ferrarinøg­le, der er lavet af de samme materialer.

 ?? FOTOS: FORD ?? Tab den 50 gange mod et betongulv, tag den med ud i minus 20 grader eller hold den under vand i 30 minutter. Fords nye bilnøgle kan holde til lidt af hvert.
FOTOS: FORD Tab den 50 gange mod et betongulv, tag den med ud i minus 20 grader eller hold den under vand i 30 minutter. Fords nye bilnøgle kan holde til lidt af hvert.
 ??  ?? Nøglen ser helt neutral ud, men er bygget til at få et langt liv med en håndvaerke­r.
Nøglen ser helt neutral ud, men er bygget til at få et langt liv med en håndvaerke­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark