Ekstra Bladet

HALMHUSET I HAARBY ER BYGGET MED HÅNDKRAFT

Uden håndvaerke­rerfaring og ganske alene valgte Jette Kruse Larsen at bygge sit eget hus fra grunden. Et projekt, der endte med at tage otte år og bød på utallige udfordring­er undervejs

- MATHIAS GLISTRUP

I Haarby på Sydvestfyn ligger der et helt specielt hus.

Et nybyggeri fra 2016, der skiller sig ud fra andre lige så nye byggerier med deres skarpe linjer og glatte facader. Her er det i stedet hvidkalked­e lervaegge, naturligt runde traestolpe­r og et blomsterda­ekket jordtag, der springer i øjnene.

Lige så unik som huset selv er kvinden, som har bygget det. Jette Kruse Larsen er ikke håndvaerke­r, i hvert fald ikke af den uddannede slags, men det ville alligevel vaere svaert ikke at betegne hende sådan.

Hun har nemlig tegnet, planlagt og bygget sit hus helt fra bunden. Hun har muret, tømret, bygget baerende konstrukti­oner, lagt tag, vaegge, gulve ... Ja, alt på huset er bygget ved egen hånd, ene kvinde og uden nogen tidligere erfaring med sådan noget.

- Jeg gik bare i gang og spurgte ikke håndvaerke­re til råds først. Jeg har siden fået en enorm ydmyghed over for håndvaerke­rfagene, for det er altså ikke bare lige noget, man gør. Men nød laerer nøgen kvinde at spinde, er det ikke dét, man plejer at sige?, siger Jette Kruse Larsen og griner.

Og som i ordsproget laerte hun sig selv at bygge noget ud af ingenting. Et enormt projekt, der skulle tage otte år at faerdiggør­e, når man kun er én person til at udføre hele arbejdet.

- Jeg satte mig tre mål, da jeg startede: For det første skulle jeg bruge naturens materialer, de ting, vi mennesker har vaeret vant til i millioner af år. Derefter skulle det vaere gaeldfrit og uden lån i banken. Og endelig skulle jeg lave det hele selv, siger hun.

Efter at have laest grundigt op på bygningsre­glementet begyndte hun at tegne. En konstruktø­r beregnede baereevnen ud fra tegningern­e, og da kommunen – lidt modvilligt til at begynde med – endelig gav sin tilladelse, kunne arbejdet begynde.

Ingen gaeld – stor frihed

Huset er et såkaldt halmhus i traditione­l forstand. Det vil sige, at vaegge og tag er isoleret med halmballer, som Jette Kruse Larsen har anskaffet sig fra en naerliggen­de mark. Konstrukti­onen er af rustikke granstamme­r, og vaegge og gulve er belagt med ubraendt ler.

Selv om Jette Kruse Larsen ikke bryder sig om ordet ’baeredygti­ghed’ – det kan jo betyde hvad som helst i dag, som hun siger – så er det lige praecis, hvad huset er.

- Jeg har brugt lokale materialer, som ikke skulle transporte­res langt. Det har vaeret hele filosofien; at minimere husets fodaftryk i naturen og at give alle materialer så lang levetid som muligt. Både ved at bruge materialer, som er ubehandled­e og genbrugte, og at bruge ting som kan forgå naturligt, når huset engang ikke står laengere, siger hun.

Og så er der det med pengene. Fordi Jette Kruse Larsen har brugt materialer, som findes i rigelige maengder i naturen, har hun ikke haft brug for at stifte gaeld for at kunne realisere sine boligdrømm­e. Og det har ifølge hende selv givet en enorm frihed undervejs.

- De fleste får en stor byggekredi­t i banken. Men så har man banken på nakken hele tiden, og de spørger: Er du ikke snart faerdig, er du ikke snart faerdig? Men det havde jeg jo ikke, så jeg kunne taenke helt anderledes og ikke kun taenke på at vaere hurtig. Det at vaere kreativ ligger mig meget naer, og her kunne jeg vaere kreativ hele vejen, fordi jeg havde tiden til det, siger hun.

Ingen frustratio­ner

Det har dog ikke kun vaeret en dans på roser at bygge et hus fra bunden. Stort set alle dele af byggeproce­ssen har budt på nye udfordring­er, og isaer opsaetning­en af de tungere dele af husets konstrukti­oner var lidt af en prøvelse for en enlig arbejder.

- De lodrette stolper i stuen var så tunge, at jeg kun kunne løfte dem ved at holde dem helt taet ind på kroppen og så bruge alle mine kraefter. Og de 7-8 meter lange braedder på gavlen kraevede, at jeg måtte hamre søm og binde tov om den ene ende, kravle ned og op til den anden ende for at hamre søm i der, og så videre. Frem og tilbage

Nogle byggeproje­kter skiller sig ud fra maengden. Det kan vaere den faerdige bygnings anvendelse, selve byggeproce­ssen eller de ting, vi laerte undervejs, der får os til at vende tilbage til lige netop dét projekt, når vi taenker tilbage.

Håndvaerk og faglig stolthed går hånd i hånd, og i en

De lodrette stolper i stuen var så tunge, at jeg kun kunne løfte dem ved at holde dem helt taet ind på kroppen

en masse gange, siger Jette Kruse Larsen.

Alligevel skete der fremskridt, og hun nåede aldrig at fortryde byggeproje­ktet undervejs.

- Hver dag, når jeg stod op, var det med armene højt oppe over hovedet. Og hver aften, når jeg gik i seng, lå jeg og taenkte over, hvad jeg skulle lave naeste dag. Det var aldrig frustreren­de, for jeg havde fra starten sat betingelse­rne for mig selv, husker hun.

Tilbud om laereplads­er

Det eneste, Jette Kruse Larsen ikke selv har lavet på sit hus, er kloakkerne og dele af elektricit­eten. De ting skal ved lov udføres af autorisere­de håndvaerke­re. Alt andet er nøje udført ved egen hånd.

 ??  ?? Jette Kruse Larsen satte sigtre mål, da hun besluttede sig: Huset skulle bygges i naturens materialer, vaere gaeldfrit, og så skulle hun lave det selv.
Jette Kruse Larsen satte sigtre mål, da hun besluttede sig: Huset skulle bygges i naturens materialer, vaere gaeldfrit, og så skulle hun lave det selv.
 ?? FOTOS: PRIVAT ??
FOTOS: PRIVAT
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark