Ekstra Bladet

365 DAGE UDEN ARBEJDSULY­KKER PÅ CITYRINGEN

I flere år har metrobygge­pladserne i København haft meget store problemer med arbejdsuly­kker og sikkerhed. Nu er der gået et år siden den seneste ulykke

- MATHIAS GRAM

338 arbejdsuly­kker på fem år, dårligt ry og manglende sikkerhed.

Det var for bare få år siden realiteten for Copenhagen Metro Team, der står bag metrobygge­riets 17 byggeplads­er i København. Men noget tyder nu på, at man har fået skuden på ret køl.

På 14 af byggeplads­erne har der ifølge Børsen ikke vaeret en arbejdsuly­kke de seneste år, og på Enghave Plads kan man endda fejre to år uden ulykker, skriver Licitation­en.

Projektet, der naeste år skal munde ud i den nye metrolinje, Cityringen, har vaeret undervejs siden 2011. Og i de første år havde Copenhagen Metro Team tydeligt svaert ved at håndtere de udfordring­er, det gav at have mindst 24 nationalit­eter samlet på byggeplads­erne.

Vi har haft intenst fokus på arbejdsmil­jø helt fra byggeriets begyndelse

De 338 arbejdsuly­kker fandt alle sted mellem 2011 og 2016, hvilket vil sige, at at der i gennemsnit skete en arbejdsuly­kke cirka hver femte dag i denne periode.

- Vi har haft intenst fokus på arbejdsmil­jø og sikkerhed helt fra byggeriets begyndelse i 2011. Men vi måtte sande, at der var nogle i Danmark hidtil usete udfordring­er på et projekt i Cityringen­s størrelses­orden, siger Sigurd Nissen-Petersen, vicedirekt­ør og talsperson i Copenhagen Metro Team, til Licitation­en. Han tilføjer:

- Det har kraevet en helt ny model til at integrere udenlandsk­e medarbejde­re og virksomhed­er med den danske arbejdsmar­kedsmodel og tankegang.

Problemern­e fik i sin tid Copenhagen Metro Team til at indgå et samarbejde med Arbejdstil­synet og fagforenin­gerne om at skabe en bedre sikkerheds­kultur.

Folk passer på hinanden

Den nye kultur skulle ifølge Sigurd Nissen-Petersen 'masseres ind' hos samtlige medarbejde­re hver dag.

- En afgørende faktor har vaeret etablering af en ny kultur, hvor folk taler med hinanden, passer på hinanden og ved, at man har pligt til at blande sig, hvis der er problemer med sikkerhede­n, siger vicedirekt­øren til Licitation­en.

Han påpeger desuden, at der nu også er blevet valgt tillids- og arbejdsmil­jørepraese­ntanter på pladserne, og at sikkerhede­n angiveligt er noget, man taler mere om.

Licitation­en skriver, at det danske arbejde med at øge sikkerhede­n på metrobygge­pladerne er kommet til at danne grundlag for et nyt sikkerheds­koncept hos italienske Salini Impregilo, der udgør Copenhagen Metro Teams moderorgan­isation.

Det hedder 'Think Safety' og går som navnet antyder ud på hele tiden at taenke sikkerhede­n med ind i alle arbejdsgan­ge på pldsen.

En afgørende faktor har vaeret etablering af en ny kultur

 ??  ??
 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN ?? Mellem 2011 og 2016 skete der 338 arbejdsuly­kker på metrobygge­pladserne.
FOTO: JAKOB JØRGENSEN Mellem 2011 og 2016 skete der 338 arbejdsuly­kker på metrobygge­pladserne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark