Ekstra Bladet

FAELLESSKA­BET I FOKUS I BAEREDYGTI­G BYDEL

Cirka 10.000 boliger er på vej i den nye og baeredygti­ge Aarhus-bydel Nye, der så småt er ved at tage form

- KIRI KIM LASSEN

På en pløjemark lidt uden for Aarhus er man i fuld gang med at bygge.

Planen er, at der inden for de naeste ti år skal ligge en blomstrend­e ny bydel her, der kombinerer det bedste fra storbyens pulserende liv med naturens stille ro.

Eller som Taekker Group, der står bag projektet, formulerer det: 'Med byen i forhaven og naturen i baghaven. Og så skal det hele oven i købet bygges baeredygti­gt. Det skriver BygTek.dk.

Bydelen, der er døbt Nye, bliver eksempelvi­s det første sted i Danmark, hvor alt regnvand fra tage, veje og grønne områder bliver opsamlet, renset og sendt tilbage i rørene, så det kan bruges som skyllevand i toilettern­e og til at vaske tøj.

Det baeredygti­ge princip har også betydning for materialer­ne i byggeriet af Nye, hvor man har vaegtet genanvende­lse og materialer­nes betydning for indeklimae­t højt.

Man har ifølge Bygtek også monteret baeredygti­g tagpap på flere af husene og taenkt i alternativ­e energikild­er.

Det er først og fremmest byen som helhed, der skal vaere baeredygti­g

Faellesska­b i højsaedet

Den nye bydel, der er tegnet af arkitektfi­rmaet Hune & Elkjaer i samarbejde med Loop Architects, vil, når den er faerdig, bestå af 10.000 nye boliger.

De fremtidige beboere kan blandt andet se frem til et bytorv med dagligvare­handel, delebilsor­dninger, faelles vaerksted, byttebørs, legeplads og forsamling­slokale.

Ambitionen bag projektet er, at bydelen ud over at vaere baeredygti­g også danner ramme om et naturligt faellesska­b, hvor beboerne kommer hinanden ved.

- Vi har forsøgt at skabe en anderledes bystruktur, der tager mest muligt hensyn til naboerne, det omgivende landskab og naturen. Parametre som materialev­alg og energiforb­rug betyder meget, men det er først og fremmest byen som helhed, der skal vaere baeredygti­g, siger Niels Christian Nielsen, kreativ direktør og partner i arkitektfi­rmet Hune & Elkjaer, til BygTek.dk og tilføjer:

- Derfor er social baeredygti­ghed ikke mindst vigtig i denne sammenhaen­g.

21 ud af de første 50 nye boliger står foreløbigt faerdige, og der er allerede rykket beboere ind i 12 af dem.

 ??  ??
 ?? FOTO: HUNE & ELKJAER ?? Når Aarhus-bydelen Nye står faerdig, vil den bestå af 10.000 baeredygti­ge boliger.
FOTO: HUNE & ELKJAER Når Aarhus-bydelen Nye står faerdig, vil den bestå af 10.000 baeredygti­ge boliger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark